Klasyczny bulion

Przepis, który w kuchni jest podstawą. Potrzebny niemal w każdym przepisie. Gotować go można przez godzinę lub jak niektórzy wolą nawet przez trzy dni. Decyzja należy do was. Ale zasada jest prosta: im dłużej gotowany tym lepszy!

4 litry wody

Cały kurczak (ok. 2kg)

2 pory

2 marchewki

2 selery

2 ząbki czosnku

1 średnia cebula 

4 natki pietruszki 

2 gałązki tymianku

1 liść laurowy 



Wszystkie składniki umieść w dużym garnku i doprowadź wodę do wrzenia. Zmniejsz ogień, cześciowo przykryj pokrywką i gotuj przez godzinę. Wyjmij kurczaka i oddziel mięso od kości. Mięso odłóż na bok (nie będzie już potrzebne) natomiast kości z powrotem umieść w garnku. I gotuj przez kolejna godzinę. Po ugotowaniu odcedź bulion od warzyw. Ugotowany bulion można zamrozić w postaci kostek lodu (doskonałe do przygotowywania sosów) lub zamknąć w słoikach i trzymać w chłodnym miejscu (idealnie nada się do zrobienia szybkiej zupy). 

Komentarze

Popularne posty