Klasyczny bulion
Przepis, który w kuchni jest podstawą. Potrzebny niemal w każdym przepisie. Gotować go można przez godzinę lub jak niektórzy wolą nawet przez trzy dni. Decyzja należy do was. Ale zasada jest prosta: im dłużej gotowany tym lepszy!
4 litry wody
Cały kurczak (ok. 2kg)
2 pory
2 marchewki
2 selery
2 ząbki czosnku
1 średnia cebula
4 natki pietruszki
2 gałązki tymianku
1 liść laurowy
Wszystkie składniki umieść w dużym garnku i doprowadź wodę do wrzenia. Zmniejsz ogień, cześciowo przykryj pokrywką i gotuj przez godzinę. Wyjmij kurczaka i oddziel mięso od kości. Mięso odłóż na bok (nie będzie już potrzebne) natomiast kości z powrotem umieść w garnku. I gotuj przez kolejna godzinę. Po ugotowaniu odcedź bulion od warzyw. Ugotowany bulion można zamrozić w postaci kostek lodu (doskonałe do przygotowywania sosów) lub zamknąć w słoikach i trzymać w chłodnym miejscu (idealnie nada się do zrobienia szybkiej zupy).
Komentarze
Prześlij komentarz