COD POTATO SOY - DORSZ ZIEMNIAK SOJA

Serves: 6
Preparation: 50 minutes
Cook: 15 minutes

Porcje: 6

Przygotowanie: 50 minut
Gotowanie: 15 minut


900 g cod fillet

300 g fingerling potatoes
120 g butter, melted
30 g butter
9 g potato starch
Salt and ground white pepper
600 g shelled edamame
60 ml sliced chervil leaves
60 ml sliced flaf leaf parsley
30 ml Fleur de sel( sea salt crystals)



900 g fileta z dorsza

300 g fingerling potatoes ( http://en.wikipedia.org/wiki/Fingerling_potato )
120 g masła,klarowanego
30 g masła
9 g mąki ziemniaczanej
Sól i biały mielony pieprz
600 g zielonej soi
60 ml posiekanych liści trybuli
60 ml posiekanej natki pietruszki
30 ml Soli morskiej


1Skin the fish and cut into 6 equal portions. Wash and finely slice the potatoes. Place in a saucepan of cold salted water and bring to the boil. Remove from the boiling water immediately, using a skimmer and set aside on a plate.


2Put the sliced potatoes, melted butter and potato starch into a bowl toss gently to combine. On the skinned side the fish portions, overlap the sliced potatoes to resamble scales; season with salt and pepper.


3Melt 15 g butter in non-stick frying pan over medium heat. Place the fish portions,potato scales side down ,in the pan and cook untill

 evenly golden. Turn and continue cooking for 30 seconds;  Set aside to keep warm; reserve cooking liquid.

4•Fill a bowl with ice-water. Bring a large saucepan of salted water to the boil, add the edamame and cook for 5 minutes. Drain and refresh in the ice-water; drain again. Melt 15 g butter in a frying pan, add the beans and reheat. Stir in the chervil and parsley.


5Make a small circle of beans in the centre of each plate, place the fish on top, potato scales up and nap with the reserved cooking liquid. Sprinkle with fleur de sel. 




1Oczyśc rybę ze skóry i podziel na 6 równych porcji. Umyj i pokrój ziemniaki na cienkie plasterki.
Włóż do garnka z zimną posoloną wodą i doprowadź do wrzenia. Natychmiast wyłóż ziemniaki  z wrzącej wody.

2Włóż pokrojone ziemniaki, masło klarowane i mąke ziemniaczaną do miski ; dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Na stronie po której była skóra ułóż pokrojone ziemniaki tworząc okręgi; dopraw soląi pieprzem.

3Rozpuść 15 g masła na patelni na średnim ogniu. Połóż rybę na patelni ziemniakami do dołu i smaż aż ziemniaki będą złote. Przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze przez 30 sekund. Odłóż rybę na bok. Zostaw sos pozostały po smarzeniu.

4Napełnij miskę zimną wodą. Doprowadź do posoloną wodę w małym garnku ; dodaj soję i gotuj przez 5 minut. Odcedź i schłodź w zimnej wodze; ponownie odcedź. Rozpuść 15 g masła na patelni, dodaj soję  i podgrzej. Dodaj trybule oraz pietruszkę i wymieszaj.

5Utwórz  małe kółko z soi na środku talerza, połóż rybe na nim stroną z ziemniakami do góry i polej odrobiną sosu. Posyp fleur de sel. 


Komentarze

Popularne posty