MOSTEK JAGNIĘCY Z PLACKAMI ZIEMNIACZANYMI, SZPINAKIEM I PESTO Z CZERWONEJ PAPRYKI
2 kg mostka jagnięcego
marynata
½ litra piwa korzennego
łyżka miodu
3 główki czosnku
½ szklanki octu balsamicznego
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu worcestershire
pieprz
świeży tymianek
½ litra piwa korzennego
łyżka miodu
3 główki czosnku
½ szklanki octu balsamicznego
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu worcestershire
pieprz
świeży tymianek
placki ziemniaczane
4 duże ziemniaki
1 jajko
½ szklanki kremówki
¾ szklanki startego parmezanu
sól
kminek
4 duże ziemniaki
1 jajko
½ szklanki kremówki
¾ szklanki startego parmezanu
sól
kminek
pesto
2 czerwone słodkie papryki
2 papryki chili
100 g orzeszków piniowych
3 ząbki czosnku
½ szklanki pełnego
jogurtu
sól, pieprz
2 czerwone słodkie papryki
2 papryki chili
100 g orzeszków piniowych
3 ząbki czosnku
½ szklanki pełnego
jogurtu
sól, pieprz
szpinak
½ kg świeżego, młodego szpinaku
2 łyżki masła
pieprz, sól, gałka muszkatołowa
½ kg świeżego, młodego szpinaku
2 łyżki masła
pieprz, sól, gałka muszkatołowa
marynata: Wymieszaj składniki • Zanurz mięso w marynacie na 24 godziny.
Piecz na grillu w temperaturze 175ºC na średnim płomieniu (przez 20 minut do słabego wypieczenia, 30 minut do średniego wypieczenia).
placki ziemniaczane: Zetrzyj ziemniaki na tarce o grubych oczkach • Dodaj resztę składników i wymieszaj • Dopraw • Użyj foremek do nakładania masy na patelnię, żeby uformować ładne placuszki • Smaż placki o grubości 2 cm na małym ogniu około 7 minut z każdej strony.
cykoria: Obierz cykorie z wierzchnich liści • Zrób karmel • Obsmaż cykorie z każdej strony w karmelu • Dolej trochę wody • Duś 20 minut na małym ogniu pod przykryciem, obracając co jakiś czas.
pesto: Grilluj papryki, aż skórka będzie czarna • Przestudź i zdejmij skórkę • Zmiksuj razem wszystkie składniki prócz jogurtu • Dodaj jogurt i wymieszaj łyżką • Dopraw.
szpinak: Zblanszuj szpinak • Zblanszowany wrzuć na roztopione masło • Podsmażaj chwilę • Dopraw.

Komentarze
Prześlij komentarz