Tarta jabłkowa z sosem imbirowo-karmelowym i lodami waniliowymi
Tarta jabłkowa :
50 g ciasta francuskiego
2 jabłka zielone
cukier
Sos karmelowo-imbirowy :
250 g cukru
300 g śmietany 36%
50 g świeżego imbiru
Dodatek:
Lody waniliowe
Tarta jabłkowa :
Na cieście francuskim wytnij 4 koła ; Obierz jabłka i pokrój je w kawałki o grubości około 0,5 cm ; Z resztek zrób marmoladę na spód ciasta ; Ułóż na cieście cząstki pokrojonych jabłek w rozetę, posyp cukrem i piecz tartę 12 minut w temperaturze 210'C
Sos karmelowo-imbirowy:
Wsyp cukier do garnka i zrób karmel, podgrzewając do temperatury 180'C ( trzeba pamietać o bardzo małym ogniu aby cukier sie nie przypalił ); Wlej śmietanę i dodaj świeżo starty imbir; Mieszaj aż wszystko się połączy i nabierze konsystencji sosu


Prosto i pysznie :)
OdpowiedzUsuń