Tarta jabłkowa z sosem imbirowo-karmelowym i lodami waniliowymi



Tarta jabłkowa :
50 g ciasta francuskiego
2 jabłka zielone 
cukier

Sos karmelowo-imbirowy :
250 g cukru 
300 g śmietany 36%
50 g świeżego imbiru

Dodatek:
Lody waniliowe


Tarta jabłkowa :
Na cieście francuskim wytnij 4 koła ; Obierz jabłka i pokrój je w kawałki o grubości około 0,5 cm ; Z resztek zrób marmoladę na spód ciasta ; Ułóż na cieście cząstki pokrojonych jabłek w rozetę, posyp cukrem i piecz tartę 12 minut w temperaturze 210'C

Sos karmelowo-imbirowy:
Wsyp cukier do garnka i zrób karmel, podgrzewając do temperatury 180'C ( trzeba pamietać o bardzo małym ogniu aby cukier sie nie przypalił ); Wlej śmietanę i dodaj świeżo starty imbir; Mieszaj aż wszystko się połączy i nabierze konsystencji sosu


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty