"Urumaki" z konfitowanym kurczakiem

"Jeszcze 15 lat temu Warszawa ze swoimi dwiema setkami sushi-barów była wtedy drugą po Moskwie ryżowo-rybną potęga Europy.Az wierzyć sie nie chciało że pola Mazowsza i Lubelszczyzny nie stoją w wodzie i nie uprawia sie na nich tysięcy kwintali ryżu."Lubimy jeść sushi na bogato, z przepychem ,im wiecej tym lepiej .Niebotycznie zmodyfikowaliśmy prawdziwe japońskie sushi. Ale może i z drugiej strony to dobrze! Podobno najgorsze sushi jest właśnie w Japonii! Poniższy przepis stanowi ostateczną profanację sushi, ale za to jak smakuje!

Porcje:4 rolki



Konfitowane udko kurczaka
1 udko kurczaka
1 słoiczka kaczek tłuszczu ok 300 ml lub 300 ml wody
Olej truflowy
Sól i pieprz

Majonez truflowy
1 żółtko
100 ml oleju
Olej truflowy
Sól i pieprz

Urumaki
400 ml ugotowanego ryżu do sushi - http://www.classy-chef.blogspot.com/2014/03/ryz-do-sushi-i-sos-sojowy.html
4 listki nori
Wasabi
4 zielone cebulki
100 g boczniaków
1 por
Szczypiorek
Ziarna sezamu
Olej
Masło

Konfitowane udko z kurczaka
Podgrzej w garnku kaczy tłuszcz/wodę. Dodaj do niego udko kurczaka i konfitur je w temperaturze 90 stopni przez 4-5 godzin aż mięso bedzie sie rozpadać.;podziel mięso kurczaka na drobniejsze paseczki i dopraw je kilkoma kroplami oleju truflowego a także solą i pieprzem

Majonez truflowy

 ubij żółtko ; wlewaj olej cienkim strumieniem aby wytworzyła sie emulsja, ciągle ubijając; dopraw olejem truflowym solą i pieprzem

Urumaki:
Oczyść zielone cebulki i oplucz je; na suchej patelni upraż ziarna sezamu ; biała czesc pora pokroj wzdłuż w cienkie słupki julienne ; przełóż je do garnka z zimnym olejem i frytuj por , aż nabierze zlotobrazowej barwy ; porwij boczniaki na paseczki i smaż je na maśle , aż bedą chrupiące ; przygotuj miskę do krojenia , miseczkę z woda, ostry nóż,matę do sushi, listki nori i wasabi; na desce do krojenia połóż matę do sushi, a na niej listek nori błyszcząca strona do dołu; zwilż dłonie w wodzie i uformuj kulkę z ryżu na listku nori; rozłóż ryż tak, aby pokrył nori zostawiając ok. 6 cm górnego brzegu bez ryżu ; obróć cały listek nori,aby ryż znalazł sie od strony maty; na środku nori połóż wasabi,zielona cebulkę ,szczypiorek, por, odrobine skażonych boczniakow ,kurczaka oraz 2 łyżeczki majonezu truflowego ; za pomocą maty bambusowej zwiń maki, zaczynając od brzegu,zawijaj nadzienie tak aby powstała okrągła rolka; rolka powinna odpocząć 5 min po zwinieciu; pokrój rolke na krążki 1 cm grubości używając ostrego zwilzonego noża; między krojeniem poszczególnych krążków osuszaj nóż , jeśli na jego ostrzu osadzi sie zbyt duzo skrobi i ryżu; posyp sushi sezamem i na kazdym kawałku połóż kawałek szczypiorku i boczniaka.




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty