Foie gras na toście maślanymi z konfiturą z leśnych borówek


Dziś przepis na foie gras -  przysmak stanowiący obiekt westchnień każdego smakosza.  Jest to pasztet produkowany ze stłuszczonych wątróbek kaczych i gęsich. Tradycyjne świąteczne danie kuchni francuskiej i jedna z najdroższych potraw tej kuchni. Producenci tego produktu w ostatnich latach mają wiele trudności przy produkcji ze względy na obrońców praw zwierząt. Protestują oni przeciwko metodom wytwarzania foie gras. Dlatego cieszmy się tym przysmakiem póki można go kupić w normalnych warunkach!
Przepis ten sprawdzi się świetnie na uroczysty obiad czy kolację. Prosty ale efektowny i pełen niesamowitych smaków!

 Porcje : 4
400 g świeżej foie gras

Konfitura z borówek
500 g borówki brusznicy
400 ml czerwonego octu winnego
250 g białego cukru
3-5 goździków 
1 laska kory cynamonu
1 gwiazda anyżu 
2 liście laurowe

Pieczywo maślane 
500 g mąki pszennej
300 ml jajek
60 cukru kryształu 
12 g drożdży
450 g masła 
2 żółtka 
6 g soli
20 g semoliny


Konfitura z borówek 

Ocet wlej do szerokiego garnka, dodaj cukier kryształ i przyprawy - goździki , cynamon, gwiazdę anyżu , liść laurowy | Gotuj powoli redukując do momentu , aż ocet osiągnie konsystencję syropu | Następnie dodaj uprzednio oczyszczone i przebrane borówki | Gotuj powoli , od czasu do czasu mieszając , aż sok z borówek połączy się z syropem , a nastepnie wygotuje i powstanie konfitura.

Pieczywo maślane 

Drożdże wymieszaj z cukrem, mąką i ciepłymi jajkami | Gdy masa lekko sie rozmiesza , dodaj kolejno żółtka , miękkie kremowe masło , sól i mieszaj aż do uzyskania gładkiej konsystencji | Odstaw w ciepłe miejsce w zafoliowanym pojemniku na około 3 godziny q,aż ciasto wyrośnie | Nastepnie wstaw do lodówki na 24 godziny | Po wyjęciu trzeba będzie je wynieść , ponieważ masło , które jest w cieście , stwardnieje w lodówce | Keksówki posmaruj miękkim masłem i wysyp  semoliną | Ciasto rozważ równo po 600 g , uformuj batony i włóż je do form, a następnie jeszcze raz odstaw w ciepłe miejsce, aż wyrośnie równo z formą | Piecz około 40 minut w 170 C.

Pokrój pieczywo na kromki i każda z nich obsmaż na kolor złocisty . Pokrój foie gras na plastry po 100 g każdy | Oprósz solą i świeżo mielonym pieprzem, nastepnie rozgrzej patelnię , rozpuść odrobinę masła  i smaż foie gras minutę z każdej strony na kolor złoty.

Komentarze

Popularne posty