Tagiatelle ze szpinakiem


Wielu z nas a szczególnie dzieci krzywią sie na samą myśl o szpinaku. Szczerze to współczuje temu warzywu. Pamietam jak w przedszkolu mimo iż nikt go nie jadł, każdy nie lubił szpinaku. Samo to warzywo w smaku jest mdłe i niezbyt nadaje sie do jedzenia jednak jest idealnym uzupełnieniem potraw i w połączeniu z wyrazistym serem czy makaronem jest doskonałe. Przepis poniżej jest przede wszystkim dla osób które szpinaku nie lubią . Jego smak zostaje zepchnięty na drugi plan przez parmezan oraz śmietanę jednak mimo to doskonale uzupełnia tą potrawę.

Porcje : 4
Przygotowanie : 35 min
Gotowanie : 10 min

65 g masła
675 g szpinaku
1 cebula, drobno pokrojona
120 g startego parmezanu
275 g tagliatelle
200 ml śmietany 18 %
Sól i pieprz

Rozgrzej piekarnik do 200 C i posmaruj żaroodporne naczynie masłem | Gotuj szpinak w wodzie ktora została na liściach po myciu przez 5 minut a nastepnie odcedź i pokrój | Połowę masła rozpuść na patelni , dodaj cebulę i smaż na małym ogniu aż zmięknie (ok 5 minut) | Dodaj szpinak i smaż przez kilka minut | Dopraw solą i pieprzem oraz posyp parmezanem | Ugotuj tagliatelle al dente w dużym garnku z osoloną wodą , nastepnie odcedź ,  przełóż z powrotem do garnka i wymieszaj z resztą masła | Zrób warstwy z makaronu ,większości  pozostałego parmezanu i szpinaku , tak aby na wierzchu był szpinak | Polej śmietaną i posyp reszta parmezanu a nastepnie piecz przez 10 minut

Komentarze

Popularne posty