Pain perdu z truskawkami i kwaśną śmietaną



Pain perdu (french toast) jest jednym z najstarszych deserów swiata. Pierwsze wzmianki o tym przysmaku pojawiają sie juz w łacińskich książkach z IV i V wieku!
Potrawa ta nie występuje jednak tylko jako deser, lecz także jako sniadanie! Jest to idealny pomysł na pyszny, poranny posiłek i najlepiej smakuje w połączeniu z sezonowymi owocami!

100 g chałki
1 jajko
Cukier puder
60 g truskawek
Sok z 1/2 limonki
50 g miodu
20 g kwaśnej śmietany
20 ml syropu klonowego

Na średnio rozgrzanej patelni usmaż obtoczone w roztrzepanym jajku 2 kromki chałki • Posyp cukrem pudrem przed podaniem • Truskawki pokrój na plasterki • Podgrzej w rondelku miód z sokiem z limonki i dodaj truskawki • Ułóż wszystko na talerzu i podawaj z łyżką kwaśnej śmietany i syropem klonowym

Komentarze

Popularne posty