Sałatka z łososiem, pomarańczą i pomidorkami koktajlowymi



•40 g rukoli
•6 pomidorów koktajlowych
•150 g łososia (filet)
•pół pomarańczy 
•prażone pestki dyni
•czosnek masło 

sos winegret:
• 1 łyżka soku z cytryny
• 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
• szczypta soli morskiej
• świeżo zmielony czarny pieprz
• 1 łyżeczka musztardy (dowolnie)

sos:
Do miseczki wlać sok z cytryny, dodać sól • Wymieszać aż sól się rozpuści • Dolać oliwę, mieszać aż składniki się połączą • Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem • Jeśli przygotowujemy sos z musztardą, należy ją wymieszać z solą i sokiem z cytryny, następnie wlać olej.

Usuń łuski z łososia, a następnie wetrzyj czosnek, skrop sokiem z cytryny i dopraw solą i pieprzem • rozpuść masło na patelni • smaż łososia przez ok 7 min pod przykryciem na średnim ogniu • w międzyczasie umyj rukolę, pomidorki i pomarańcze • pomidorki pokrój w ćwiartki, a pomarańcze obierz ze skórki u podziel na małe kawałki • ułóż rukolę, pomidorki i pomarańcze na talerzu i skrop sosem • gotowego łososia podziel na małe kawałki, ułóż na sałacie i posyp pestkami dyni



Komentarze

Popularne posty