Bagna Cauda
Bagna cauda jest gorącym sosem pochodzącym Piemontu. Czesto spożywany jest w formie podobnej do fondue. Idealny do gotowanych karczochów i surowych warzyw.
Porcje: 4
Przygotowanie: 1h
Gotowanie: 20 min
Składniki:
5 łyżek oliwy
80 g masła
2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
100 g solonego anchois, bez głów, umyte i wyfiletowane, namoczoną przez 10 min w zimnej wodzie i osuszone
1 mała biała trufla, pokrojona w bardzo cienkie plasterki (opcjonalnie)
Zagotuj wodę w garnku, nastepnie zmniejsz ogień. Rozgrzej oliwę z masłem w mniejszym garnku, nie dopuszczając do zbrązowienia. Dodaj czosnek i umieść garnek w gotującej sie wodzie. Pokrój anchois, dodaj do oliwy i mieszaj drewniana łyżką, aż do uzyskania gładkiej masy. Chwilę przed podaniem dodaj pokrojona truflę.
Porcje: 4
Przygotowanie: 1h
Gotowanie: 20 min
Składniki:
5 łyżek oliwy
80 g masła
2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
100 g solonego anchois, bez głów, umyte i wyfiletowane, namoczoną przez 10 min w zimnej wodzie i osuszone
1 mała biała trufla, pokrojona w bardzo cienkie plasterki (opcjonalnie)
Zagotuj wodę w garnku, nastepnie zmniejsz ogień. Rozgrzej oliwę z masłem w mniejszym garnku, nie dopuszczając do zbrązowienia. Dodaj czosnek i umieść garnek w gotującej sie wodzie. Pokrój anchois, dodaj do oliwy i mieszaj drewniana łyżką, aż do uzyskania gładkiej masy. Chwilę przed podaniem dodaj pokrojona truflę.

Komentarze
Prześlij komentarz