Kruche ciasto

Kruche ciasto jest bardzo łatwe do zrobienia. Jest to jedno z najbardziej uniwersalnych ciast i wykorzystywane jest zarówno do słodkich jak i wytrawnych dań. Może być ono wyrabiane rękoma , ale także przy pomocy robota kuchennego.

Wskazówka:
Aby ciasto było idealne pamiętaj o proporcjach - dwa razy więcej mąki niż tłuszczu - i nie dodawaj zbyt dużo wody, ponieważ ciasto będzie zbyt twarde. Dla najlepszego rezultatu, upewnij się, że masło jest zimne. Jeżeli w przepisie są inne suche składniki, dodawaj je w tym samym czasie to sól.

Składniki:
220 g maki
100 g masła 
szczypta soli
2-3 tbsp wody


Wsyp mąkę do dużej miski, dodaj masło i wyrabiaj ciasto dopóki nie bedzie wyglądało jak bułka tarta • wymieszaj z solą, dodaj wodę i wyrabiaj, aż do uzyskania jednolitego ciasta • zawiń w folie i schowaj do lodówki, aby odpoczęło (ok. 30 min.)

Komentarze

Popularne posty