Sos Bolognese - ragù di carne alla bolognese


Sos bolognese we Włoszech znany jako ragu alla bolognese, jest mięsnym sosem pochodzącym z Bolonii. Podaje sie go z tagiatelle lub innymi makaronami i wykorzystuje do przygotowania lasagne alla bolognese. Sekretem dobrego ragu alla bolognese jest długi czas gotowania i rożne techniki wchodzące w jego przygotowanie takie jak: odparowywanie, smażenie sautè oraz duszenie. Do jego wykonania wykorzystuje sie soffrito czyli charakterystyczny mix cebuli, selera i marchewki, rożne rodzaje mięsa, mieso oraz małą ilośc pomidorowej passaty. Najstarszy zarejestrowany przepis na ragu pochodzi z 18 wieku.  Dopiero w 1891 roku został użyty termin bolognese. We Włoszech nie podaje sie ragu ze spaghetti, więc tzw. Spaghetti bolognese stało sie popularne poza granicami Italii. 

Porcje: 4
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 2h

Składniki:
•2 łyżki oliwy
•40 g masła
•1 cebula pokrojona w kostkę 
•1 seler pokrojony w kostkę 
•1 marchewka pokrojona w kostkę 
•1 ząbek czosnku pokrojony w cienkie plasterki
•250 g wołowiny 
•4 łyżki pomidorowego puree
•120 ml białego wytrawnego wina

Rozgrzeje oliwę i masło na dużej patelni i dodaj cebulę • Przyjryj i smaż cebule na średnim ogniu przez 5-10 min, aż zmięknie • Dodaj marchewkę i seler, przykryj i smaż przez 5-10 min, aż warzywa zmiękną i nabiorą lekko brązowego koloru • dodaj czosnek i smaż przez kolejne kilka minut • dodaj mięso rozdrabniając je drewnianą łyżka na mniejsze kawałki i zwiększ ogień • Smaż przez kilka minut, aż mięso straci swój czerwony kolor • Dodaj pomidorowe pureé, wymieszaj, a następnie dodaj wino i 120 ml wody • dopraw solą i pieprzem • zmniejsz ogień, przykryj i gotuj przez 1,5 h dodając 120 ml wody kiedy zacznie ubywać sosu • Sos powinien pokrywać mięso przez pierwszą godzinę gotowania i lekko bulgotać 


Komentarze

Popularne posty