Lody earl grey z szafranową gruszką, cytrynowym crumble i pureegruszkowym


Wspaniały deser autorstwa Nathana Outlowa, brytyjskiego szefa, właściciela czterech restauracji w tym jednej z dwiema gwiazdkami michellina. Został przeze mnie zmodyfikowany z powodu braku ciasta francuskiego. Cytrynowe crumble jest bardzo lekkie i dodana skórka cytrynowa nadaje wspaniałej cytrusowej swoeżości i równoważy słodkość pozostałych składników.

Marynowana gruszka
500 ml wody
200 g cukru pudru
50 g korzeniu imbiru
Szczypta szafranu
2 gruszki, obrane
Puree
2 gruszki
25 g masła 
25 g cukru pudru
30 ml wody

Lody earl grey
4 jajka
60 g cukru pudru
200 ml śmietanki 
200 ml mleka
10 g liści earl grey

Cytrynowe crumble
80 g mąki
40 g masła 
15 ml wody
Skorka z 1 cytryny

Lody earl grey
Oddziel białek od żółtek. Następnie zmiksuj żółtka z cukrem. Zagotuj śmietankę, mleko i glukozę.

Zmiksuj gotującą się śmietankę z żółtkami i dodaj herbatę.

Odstaw na bok na ok 30 min do całkowitego schłodzenia.

Odcedź herbate i wstaw do zamrażarki. Mieszaj mniej wiecej co godzinę. 

Szafranowa gruszka
W garnku umieść gruszkę, szafran oraz imbir i zalej wodą. Gotuj pod przykryciem przez 25 min. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Następnie przekrój na pół i pokrój w cieniutkie plasterki.

Cytrynowe crumble
Przesiej mąkę, dodaj masło oraz wodę  i ugniataj do uzyskania konsystencji ciasta. Rozwałkuj i piecz w temperaturze 180' C przez ok 15-20 min. Upieczone ciasto zmiksuj w blenderze ze skórką cytrynową.

Puree gruszkowe 
Smaż gruszki z masłem i wodą (30 ml) aż zmiękną. Zmiksuj w blenderze.

Na talerzu ułóż gruszkę, łyżkę crumble, gałkę lodów i łyżeczkę puree.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty