Ryż do sushi

Składniki:
  • Ryż – 1 szklanka (250 g), 
  • woda – 1 szklanka i 1-2 łyżki, 
  • ocet ryżowy – 2 łyżki,
  •  cukier – 1,5 łyżki,
  •  sól – niecała łyżeczka (6 g) 


  • Ryż dokładnie płuczemy i moczymy przez około 30 min. Następnie odsączamy na sitku bądź durszlaku.
  • Wsypujemy ryż do garnka, zalewamy w wodą, garnek przykrywamy doprowadzamy do wrzenia (ok. 5 -7 min.) redukujemy płomień na najmniejszy i gotujemy 10 min. Po tym czasie wyłączamy kuchenkę i czekamy 10 min.
  • Przygotowujemy awase-zu. W naczyniu rozpuszczamy w occie ryżowym sól i cukier.
  • Po ugotowaniu ryż przekładamy do miski, skrapiamy awase-zu (1-2 łyżki na szklankę ryżu) i wachlując ryż (nie siebie) delikatnie go mieszamy drewnianą łopatką przecinając większe gródki.
  • Ryż przechowujemy w misce przykryty lekko wilgotną ściereczką. Nie schładzamy.

Komentarze

Popularne posty