Ryż do sushi
Składniki:
- Ryż – 1 szklanka (250 g),
- woda – 1 szklanka i 1-2 łyżki,
- ocet ryżowy – 2 łyżki,
- cukier – 1,5 łyżki,
- sól – niecała łyżeczka (6 g)
- Ryż dokładnie płuczemy i moczymy przez około 30 min. Następnie odsączamy na sitku bądź durszlaku.
- Wsypujemy ryż do garnka, zalewamy w wodą, garnek przykrywamy doprowadzamy do wrzenia (ok. 5 -7 min.) redukujemy płomień na najmniejszy i gotujemy 10 min. Po tym czasie wyłączamy kuchenkę i czekamy 10 min.
- Przygotowujemy awase-zu. W naczyniu rozpuszczamy w occie ryżowym sól i cukier.
- Po ugotowaniu ryż przekładamy do miski, skrapiamy awase-zu (1-2 łyżki na szklankę ryżu) i wachlując ryż (nie siebie) delikatnie go mieszamy drewnianą łopatką przecinając większe gródki.
- Ryż przechowujemy w misce przykryty lekko wilgotną ściereczką. Nie schładzamy.
Komentarze
Prześlij komentarz