Gruszkowe muffiny z orzechami i czekoladą
2 średnie gruszki
6 łyżek (85g) butter, stopionego i schłodzonego
2/3 szklanki (125g) cukru trzcinowego
240 ml maślanki bądź zwykłego mleka
2 duże jajka, roztrzepane
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3/4 szklanki (75g) płatków owsianych
1 szklanka (125g) mąki przennej
1/2 szklanki (60g) mąki pełnoziarnistej
3/4 łyżeczki sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
3/4 łyżeczki soli
1 szklanka (120g) orzechów włoskich, drobno pokrojonych
100 g drobno pokrojonej gorzkiej czekolady
Rozgrzej piekarnik do 220' C. Wyłóż foremki do muffinek specjalnymi papierkami (ok 16 sztuk).
Obierz gruszki, przekrój na pół i wydrąż pestki. Zetrzyj gruszkę na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj z roztopionym masłem, cukrem, maślanką, jajkami i wanilią.
W drugiej misce wymieszaj razem płatki owsiane, mąki, sodę, proszek do pieczenia, przyprawy, czekoladę i połowę orzechów . Następnie wymieszaj z mokrym ciastem. Pamiętaj, aby mieszać za długo.
Wypełnij foremki ciastem prawie do samego końca i posyp pozostałymi orzechami. Włóż muffinki do piekarnika i zmniejsz temperaturę do 190' C. Piecz ok. 20-25 min, aż bedą złoto brązowe, a na wbitej w nie wykałaczce po wyjęciu nie będzie ciasta. Wyłącz piekarnik i otwórz go. Wyjmij muffiny po 10 minutach.
wyglądają bardzo zachęcająco! a zwłaszcza ten dodatek orzechów :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają :) chętnie bym się poczęstowała....
OdpowiedzUsuńidealne na drugie śniadanie do szkoły, czy pracy :)
OdpowiedzUsuńWyglądają wybornie ;)
OdpowiedzUsuńMmm, musiały być pyszne :)
OdpowiedzUsuń