piątek, 31 października 2014

Kubańska wieprzowina


2,5 kg łopatki wieprzowej

20 ząbków czosnku
2 łyżeczki soli
łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu
1,5 szklanki soku z pomarańczy ( jeżeli nie możemy takiej znaleźć doskonale sprawdzi się także 80 ml soku z pomarańczy 40 ml soku z cytryny i 40 ml soku z limonki)
1 szklanka cebuli, drobno pokrojonej
1 łyżeczka oregano
1,5 szklanki oliwy

Utrzyj w moździerzu czosnek z solą i pieprzem. Dodaj suszone oregano, cebule i sok z kwaśnej pomarańczy i dobrze wymieszaj. Rozgrzej oliwę na patelni aż będzie ciepła ale nie tak gorąca jak do smażenia ( ok 100' C). Zdejmij patelnie z ognia i ostrożnie dodawaj czosnkową masę, jednocześnie szybko mieszając. 
Ponakłuwaj mięso widelcem. Zalej mięso czosnkową marynatą, zakryj folią i wstaw do lodówki na całą noc.

Piekarnik
Rozgrzej piekarnik do 230'C. Połóż mięso wraz z marynatą na blaszce do pieczenia tłuściejszą stroną do góry. Włóż mięso do piekarnika i zmniejsz temperaturę do 105'C. Za pomocą termometra sprawdzam wewnętrzna temperaturę mięsa. Piecz do momentu, aż temperatura będzie wynosiła 90'C.  Wyjmij z piekarnika, przykryj folią i pozwól mu odpocząć przez 10 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz