sos beszamelowy
Uważam tak samo jak autorzy The Silver Spoon że sos beszamelowy jest podstawowym sosem który powinien znać każdy kucharz. Jest pyszny, bogaty w smak i sprawdza się doskonale w przeróżnych potrawach. Zapraszam do spróbowania!
50 g masła
50 g mąki
500 ml mleka
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
sól i świeżo starty pieprz
Roztop masło w garnku na średnim ogniu. Dodaj mąkę i dobrze wymieszaj. Następnie wlej mleko i mieszaj dopóki sos nie zacznie się gotować. Dopraw solą, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj przez maksymalnie 20 min, co jakiś czas mieszając. Sos beszamelowy nie powinien smakować mąką.
Zdejmij garnek z ognia. Spróbuj i dodaj więcej soli jeżeli potrzeba a następnie dopraw pieprzem i gałką muszkatołową .
Ważne! Jeżeli sos jest zbyt gęsty dodaj trochę mleka, a jeżeli zbyt rzadki dodaj odrobinę mąki i gotuj przez kilka minut , aby zgęstniał.
Komentarze
Prześlij komentarz