Orientalna salatka z pieczoną kaczką


W ostatnim tygodniu otworzyłem lodówkę i zastanawiałem sie co mogę smacznego i szybkiego zrobić na obiad. Moj wzrok od razu padł na kacze udka. Poszperałem troche i znalazłem przepis na świetną i niesamowicie zdrową orientalna salatkę. Kaczka ma dość specyficzny smak i nie smakuje wszystkim dlatego można ją zastąpić kurczakiem czy indykiem

Porcje: 2

Składniki: 
2 duże kacze udka
100 g rukoli 
250 g pomidorków koktajlowych
Kiełki 
2 szalotki

Sos:
2 ząbki czosnku
łyżeczka imbiru
4 łyżki sosu sojowego
6 łyżek miodu

Przygotowanie:
Myjemy i oszczyszcamy kaczkę. Mieszamy wszystkie składniki na sos i rodzielamy do dwóch miseczek. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wkładamy kaczkę na ok 5 min żeby skórka sie przyrumieniła. Następnie przekładamy ja do naczynia żaroodpornego polewamy połową sosu i pieczmy pod przykryciem przez ok 1,5 h w temperaturze 180 stopni. Pomidorki koktajlowe przekrajamy na pół a szalotki po obraniu kroimy w cienkie paseczki. Na talerzu układamy rukolę, szalotkę i pomidorki koktajlowe i posypujemy kielkami. Kaczkę po wyjęciu dzielimy na mniejsze części, a następnie układamy na sałacie i polewamy resztą sosu.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty