Królik w śmietanowo-musztardowym sosie

Danie to doskonale sprawdzi się z kurczakiem. Jeżeli jednak nie próbowaliście nigdy królika to zachęcam, aby w końcu się odważyć. Nie znam wielu miejsc w Łodzi gdzie można kupić królika, jednak napewno można go dostać na sobotnich targach na off Piotrkowskiej. Królik ma niesamowicie delikatne mięso i idealnie sprawdza się z prostym, kremowym sosem musztardowym. 


1,4-1,8 kg królika pokrojonego porcje
4 łyżki masła
4 ząbki czosnku, drobno pokrojonego
1 łyżka ziół prowansalskich 
1 łyżeczka tymianku
1 szklanka białego wina lub wody
1 szklanka śmietany
5  łyżek musztardy dijon
Sól
4 szalotki, drobno pokrojone

Osusz królika za pomocą ręczników papierowych i dopraw solą

Roztop masło na patelni i smaż krolika przez ok 5 min. Aby nabrał złocistego koloru. Wyjmij i odstaw na bok.

Na średnim ogniu podsmaż szalotki i czosnek aż zmiękną (ok 5 min). Dodaj tymianek, zioła prowansalskie oraz wino/wodę i doprowadź do wrzenia. Dodaj musztardę i śmietanę, a następnie zmniejsz ogień do minimum. Gotuj przez 2 minuty aby składniki dokładnie sie wymieszały. 

Dodaj królika do sosu i gotuj na małym ogniu przez ok. 20 min. 



Komentarze

Popularne posty