Stek i syrop klonowy/marchewka i cydr/ zielony groszek i parmezan



Steki z syropem klonowym:
3 plastry boczku
3 małe steki z polędwicy wołowej/wieprzowej
ząbek czosnku
2 łyżki syropu klonowego
sól i pieprz

Marchewka w cydrze:
2 średnie marchewki pokrojone na wstążki
łyżeczka czarnuszki
łyżka oliwy z oliwek
pól szklanki wody
pół szklanki cydru jabłkowego

Zielony groszek z parmezanem:
pól szklanki zielonego groszku
łyżka startego parmezanu
łyżka masła

Marchewka:
Rozgrzewamy oliwę na patelni i wrzucamy marchewkę. Czubryce rozcieramy w moździerzu. Gdy marchewka zacznie przybierać do patelni dolewamy odrobine cydru i wody ( aby marchewka była prawie w całości przykryta). Po wyparowaniu płynów znów dodajemy wodę oraz cydr i powtarzamy czynność, aż do momentu kiedy marchewka bedzie dość miękka. Wtedy dodajemy czarnuszkę i przez chwilę podsmażamy.

Zielony groszek z parmezan:
Groszek gotujemy we wrzącej w wodzie przez 5-6 min, a nastepnie odcedzamy. Do garnka dodajemy masło i parmezan i dokładnie mieszamy.

Mini steki:
Plastry boczku kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni (bez tłuszczu, gdyz wystarczająca ilośc wytopi sie z mięsa), aż bedzie chrupki.  Wyjmujemy boczek z patelni (tłuszcz zostawiamy) i na rozgrzaną patelnie kładziemy ząbek czosnku i podsmażamy go przez około 3-4 min, aby tłuszcz przeszedł smakiem. Wyjmujemy czosnek i wkładamy steki oraz wlewamy syrop klonowy. Smażymy je według uznania i przed podaniem odkładamy je na chwile na bok, aby pózniej nie wypływała z nich krew. Pozostały sos podsmażamy prze 2 min, aby zgęstniał.







Komentarze

Popularne posty