Chili con carne



Potrawa ta powstała z połączenia kuchni meksykańskiej z teksańską, które to  określa się mianem kuchni tex-mex. Od roku 1977 chilli con carne jest oficjalnym daniem stanu Teksas. Potrawa ta w Stanach Zjednoczonych potocznie nazywana  "chili" obecna jest niemal wszędzie i pełni rolę popularnego fast food. Jak wiele osób zauważa, nie ma jedynego i prawdziwego przepisu na to danie, co pozwala nam na dowolne eksperymenty, które wpłyną na końcowy smak dania.

Porcje: 4

Składniki
  • 500 g mięsa mielonego, bądź kiełbasy (ja użyłem chorizo)
  • olej do smażenia
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
  • 400 g krojonych pomidorów w puszce
  • 1 łyżeczka oregano 
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • Jogurt 
  • Ryż bądź nachos

Przygotowanie

Cebulę drobno kroimy i smażymy na rozgrzanym oleju. Czosnek miażdżymy nożem, a następnie drobno siekamy i dodajemy do cebuli. Smażymy aż cebula zmięknie i dodajemy przyprawy: chili, wędzona paprykę oraz kmin rzymski. Następnie dodajemy mięso i smażymy aż się zetnie. Dodajemy pomidory oraz cukier i czekamy aż zacznie się gotować. Następnie w przypadku mięsa mielonego dusimy 20 minut. Dodajemy fasolę, kukurydzę oraz doprawiamy pieprzem i solą. Podajemy ze śmietaną, serem żółtym oraz ryżem długoziarnistym bądź nachos.


Komentarze

Popularne posty