Potrawa ta powstała z połączenia kuchni meksykańskiej z teksańską, które to określa się mianem kuchni tex-mex. Od roku 1977 chilli con carne jest oficjalnym daniem stanu Teksas. Potrawa ta w Stanach Zjednoczonych potocznie nazywana "chili" obecna jest niemal wszędzie i pełni rolę popularnego fast food. Jak wiele osób zauważa, nie ma jedynego i prawdziwego przepisu na to danie, co pozwala nam na dowolne eksperymenty, które wpłyną na końcowy smak dania.
Porcje: 4
Składniki
500 g mięsa mielonego, bądź kiełbasy (ja użyłem chorizo)
olej do smażenia
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki chili
2 łyżeczki wędzonej papryki
2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
400 g krojonych pomidorów w puszce
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka cukru
1 puszka czerwonej fasoli
1/2 puszki kukurydzy
Jogurt
Ryż bądź nachos
Przygotowanie
Cebulę drobno kroimy i smażymy na rozgrzanym oleju. Czosnek miażdżymy nożem, a następnie drobno siekamy i dodajemy do cebuli. Smażymy aż cebula zmięknie i dodajemy przyprawy: chili, wędzona paprykę oraz kmin rzymski. Następnie dodajemy mięso i smażymy aż się zetnie. Dodajemy pomidory oraz cukier i czekamy aż zacznie się gotować. Następnie w przypadku mięsa mielonego dusimy 20 minut. Dodajemy fasolę, kukurydzę oraz doprawiamy pieprzem i solą. Podajemy ze śmietaną, serem żółtym oraz ryżem długoziarnistym bądź nachos.
Komentarze
Prześlij komentarz