ciasto marchewkowe ze śmietankowym lukrem



Ciasto
4 jajka

3/4 szklanki oleju roślinnego

1/2 szklanki puree jabłkowego

1 szklanka cukru

łyżeczka ziaren wanilii

2 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki sody

1/2 łyżeczki soli

2 łyżeczki cynamonu

1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

3 szklanki drobno startej marchewki

garść orzechów włoskich

Lukier śmietankowy
270 g serka śmietankowego philadelphia

3/4 szklanki masła

łyżeczka ziaren wanilii


1 szklanka cukru pudru

Rozgrzej piekarnik do 180'C. 30 cm. tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. W misce wymieszaj cukier, wanilię, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i gałkę muszkatołową. Następnie zmiksuj jajka, puree jabłkowe i olej roślinny. Stopniowo dodawaj mieszankę suchych składników. Na koniec dodaj marchewkę i zmiksuj na małych obrotach. Przełóż do tortownicy i posyp orzechami. Piecz do momentu, aż włożona wykałaczka po wyjęciu będzie sucha (ok.40-50 min.). W między czasie zmiksuj razem serek, masło i cukier. Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw, aż ostygnie. Gdy będzie już w pokojowej temperaturze rozłóż na powierzchni równomiernie lukier i włóż do lodówki na 2h. 



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty