ciasto marchewkowe ze śmietankowym lukrem
Ciasto
4 jajka
3/4 szklanki oleju roślinnego
1/2 szklanki puree jabłkowego
1 szklanka cukru
łyżeczka ziaren wanilii
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
3 szklanki drobno startej marchewki
garść orzechów włoskich
Lukier śmietankowy
270 g serka śmietankowego philadelphia
3/4 szklanki masła
270 g serka śmietankowego philadelphia
3/4 szklanki masła
łyżeczka ziaren wanilii
1 szklanka cukru pudru
Rozgrzej piekarnik do 180'C. 30 cm. tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. W misce wymieszaj cukier, wanilię, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i gałkę muszkatołową. Następnie zmiksuj jajka, puree jabłkowe i olej roślinny. Stopniowo dodawaj mieszankę suchych składników. Na koniec dodaj marchewkę i zmiksuj na małych obrotach. Przełóż do tortownicy i posyp orzechami. Piecz do momentu, aż włożona wykałaczka po wyjęciu będzie sucha (ok.40-50 min.). W między czasie zmiksuj razem serek, masło i cukier. Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw, aż ostygnie. Gdy będzie już w pokojowej temperaturze rozłóż na powierzchni równomiernie lukier i włóż do lodówki na 2h.
Ciasto pierwsza klasa, pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń