łosoś / rozmaryn / marchewka / groszek / tymianek


Danie niesamowicie proste, jednak najważniejsze są przyprawy. A w roli głównej niesamowicie aromatyczny tymianek oraz rozmaryn.
Smacznego



2 marchewki 
150 ml wody
łyżeczka cukru
kilka kropel soku z cytryny
szczypta soli
2 łyżki masła
1 łyżeczka mąki pszennej
2 łyżki zimnej wody
2 łyżki groszku
łyżeczka tymianku

150 g filetu z łososia 
łyżeczka rozmarynu
3 łyżki masła
sólo i pieprz
1 ząbek czosnku
łyżecza pesto (opcjonalnie)



Marchewki kroimy w drobną kostkę. Do małego garnka dodajemy masło, marchewkę, cukier, tymianek i 150 ml wody. Wszystko gotujemy razem 30-40 min, do momentu aż marchewka będzie miękka.  W międzyczasie myjemy i czyścimy łososia z łusek. Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy rozmaryn. Po ok, 5 min przelewamy masło przez sitko i z powrotem wlewamy na patelnię. Dodajemy czosnek i smażymy go kilka chwil aż zmięknie i zbieramy łyżeczką z patelni. Do masła czosnkowo-rozmarynowego dodajemy łososia i smażymy z obydwu stron. Do marchewki dodajemy groszek i cytrynę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Mąkę mieszamy z zimną wodą i dodajemy do marchewki. Energicznie mieszamy, aby marchewka zgęstniala. Łososia podajemy razem z marchewką. 

Komentarze

  1. Uwielbiam dobrze doprawionego łososia, z rozmarynem to niezły mariaż, ale w tym przepisie czegoś mi brakuje - cytryny! Łosoś skropiony cytryną musi być i już ;-)!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Całkowita racja! Przez pomyłkę zapomniałem dopisać:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty