pieczona noga kurczaka z ziemniakami dauphinoise oraz rukolą z morelami i ekologicznym serem kozim
Mięso:
4 nogi z kurczaka
olej do smażenia
2 łyżki sosu worcestshire
4 gałązki tymianku (opcjonalnie)
Marynata:
3 ząbki czosnku, zgniecione i posiekane
łyżeczka suszonego czosnku
łyżeczka cynamonu
łyżeczka startej gałki muszkatołowej
2 łyżeczki zmielonego zioła angielskiego
3 łyżki oliwy
Masło szałwiowe:
łyżka masła
2 liście szałwi
sól i pieprz
Ziemniaki:
4 średniej wielkości ziemniaki
300 ml śmietany
200 g gorgonzoli , pokrojony w kostkę
łyżka startego tymianku
sól i pieprz
Sałata:
4 garście rukoli
8 suszonych moreli
100 g ekologicznego sera koziego
Sos miodowo musztardowy:
łyżka miodu
łyżka musztardy
łyżka oliwy
łyżka wody
sól i pieprz
1/2 łyżeczki octu sherry/ soku z cytryny
Składniki na marynatę mieszamy aż się połączą. Kurczaka dokładnie czyścimy i wcieramy marynatę. Zamykamy w szczelnym pojemniku i marynujemy przez co najmniej 2 h, ale najlepiej całą noc. Wykładamy z pojemnika i rozgrzewamy olej na patelni z dodatkiem sosu worcestshire. Smażymy z każdej strony, aż skórka będzie chrupiąca ( ok. 8-10 min. na stronę). Piekarnik rozgrzewamy do 220' C, kładziemy po gałązce tymianku na każdej nodze i pieczemy kurczaka przez ok. 40 min. W międzyczasie w małym garnuszku rozgrzewamy masło, dodajemy szałwię, sól i pieprz i smażymy na małym ogniu przez ok. 20 min, aby smaki sie przenikneły. Szałwię wyjmujemy i przy podaniu kurczaka polewamy go gorącym masłem.
Ziemniaki:
Piekarnik rozgrzewamy do 180' C. Ziemniaki obieramy ze skórki i moczymy 30 min. w wodzie. Nastepnie kroimy je na cienkie plasterki (najlpiej obieraczką). Następnie w dużym naczyniu układamy warstwę ziemniaków, polewamy cienka warstwą śmietany i posypujemy gorgonzolą, tymiankiem i pieprzem. Czynność powtarzamy do momentu, aż wyczerpią się składniki. Pieczemy przez ok. 50, do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
Sałata:
Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Rukolę dokładnie myjemy i oddzielamy liście od łodyg. Morelę oraz ser kroimy w kostkę. Wszystkie składniki razem mieszamy.
Komentarze
Prześlij komentarz