pierś z kaczki/ wino/ frytki/ marchewka



Po ostatnim odcinku masterchefa zgodziłem się z Michelem odnośnie sposobu przygotowania kaczki. Jednak potem nieco poczytałem i okazało się, że racji nie miał! Kaczkę jak najbardziej można smażyć na zimnej patelni. Kto tak robi? Sam Gordon Ramsey! Sprawdziłem, usmażyłem i powiem szczerze, że kaczka jest fenomenalna. Nie wycieka krew, skórka złocista oraz chrupiąca, a mięso w środku lekko różowe. Perfekcja!

Porcje: 1

Składniki:


  • 100 g ziemniaków
  • olej 
  • sól i pieprz
  • łyżeczka majonezu
  • łyżka szczypiorku, drobno posiekanego

  • 125g piersi z kaczki
  • sól i pieprz

  • 150 g marchewki
  • łyżeczka miodu
  • łyżka masła
  • sól i pieprz


Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy przez ok. 25 min, aż będą średnio miękkie. Następnie kroimy w kostkę i odstawiamy na bok. Marchewkę kroimy we wstążki i gotujemy w wodze przez ok 10-15 min aż będzie al dente. Wlewamy łyżkę oleju na patelnię, rozgrzewamy i dodajemy cebulę. Smażymy ok. 3 min aż zbrązowieje i następnie dodajemy czosnek, rozmaryn i zmielony pieprz. Całość energicznie mieszamy, przez ok. 2 min i wlewamy ocet. Podgrzewamy aż ocet osiągnie konsystencje syropu i dolewamy wina, Odparowujemy 2/3 i dodajemy bulion. Czekamy aż odparuje 2/3, a następnie całość przelewamy przez sitko. Odstawiamy na bok. Piekarnik rozgrzewamy do 200'C. Kaczkę doprawiamy solą i pieprzem. Na zimną patelnię wkładamy kaczkę stroną skórki i stopniowo ją rozgrzewamy. Gdy skórka będzie złota przewracamy na drugą stronę i smażymy 3-4 minuty. W międzyczasie rozgrzewamy olej na patelni olej i smażymy ziemniaki. Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy marchewkę i doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy cukier i gotujemy 3-4 min pod przykryciem. Kaczkę wkładamy na 5 min do piekarnika. Po wyjęciu kaczki dajemy jej 5 min na odpoczęcie a następnie kroimy w grube plastry. Podajemy ją z marchewką, kosteczkami ziemniaczanymi i majonezem ze szczypiorkiem.




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty