Afrykańskie jaja

 

Przygotowanie: 30 minut

Porcje: 2-4

Składniki:


Oliwa z oliwek, do smażenia

1 cebula, obrana i pokrojona w kostkę

1 czerwona papryka, oczyszczona z ziaren  i pokrojona w kostkę

1 zielona papryka, oczyszczona z ziaren i pokrojona w kostkę

2 ząbki czosnku, zgniecione i pokrojone

1 czerwona papryczka chilli, oczyszczona z ziaren i posiekana (opcjonalnie)

1 łyżeczka kminu rzymskiego

5 dojrzałych pomidorów, pokrojonych w kostkę (dodaj szczyptę soli, jeżeli nie są zbyt dojrzałe)
4 jajka

sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

łyżka świeżej kolendry

Zielona cebulka, drobno pokrojona

4 grzanki z chleba


Rozgrzej okrągłą patelnie. Dodaj łyżkę oliwy i smaż cebulę, aż zmięknie. Dodaj paprykę i kontynuuj smażenie przez 5 minut. Następnie dodaj chilli i czosnek i smaż przez 2 minuty. 

Dopraw kuminem i kontynuuj smażenie przez 1 minutę. Następnie dodaj pomidory, dopraw solą oraz pieprzem i duś przez 15-20 minut, do momentu, aż pomidory całkowicie się rozpadną. Jeżeli pomidory nie są wystarczajaco wodniste dodaj 2 łyżki wody. Potrawa powinna mieć konsystencje gęstego sosu. Spróbuj i dopraw jeżeli potrzeba. 

Zrób 4 wgłębienia w potrawie. Do każdego wbij po jednym jajku. Przykryj patelnię i gotuj na małym ogniu przez 5-6 minut, lub do momentu kiedy białko się zetnie ale zółtko wciąż będzie płynne. 

Do podania posyp kolendra oraz zieloną cebulką. Podawaj z grzankami.
 

Komentarze

Popularne posty