Crêpes suzette
Porcje: 6
Naleśniki:
2 duże jajka
3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka
1/8 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
1/3 szklanki zimnej wody
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
Sos:
3 pomarańcze
16 łyżek masła
10 łyżek cukru
7 łyżek Cointreau
6 łyżek koniaku
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszaj i odstaw na minimum 30 minut. Po tym czasie rozgrzej patelnie i rozpuść na niej odrobine masła. Następnie wlej 1/4 szklanki ciasta i szybkim ruchem ręki rozprowadź ciasto po patelni. Smaż do momentu aż brzegi bedą złociste (ok 1 minuty). Następnie przewróć naleśnika na druga stronę i smaż przez 30 sekund. Smaż do momentu aż wykorzystasz całe ciasto.
Zetrzyj skórkę z 2 pomarańczy ja drobnej tarce. Wyciśnij sok ze wszystkich pomarańczy i odstaw na bok. W misce zmiksuj masło z 1/2 szklanki cukru, aż masa będzie puszysta. Dodaj skórkę i miksuj przez minutę. Następnie wciąż miksując dodawaj sok i 2 łyżki Cointreau.
Rozgrzej patelnię i przełóż do niej sos maślano pomarańczowy. Przygotuj 4 naleśniki. Weź naleśnika i zamocz z obu stron w sosie. Następnie złóż go na pół i jeszcze raz na pół, tak żeby wyszedł trójkąt. Powtarzaj czynność, aż zapełnisz patelnie naleśnikami. Następnie posyp je cukrem. Zdejmij patelnie z ognia i polej naleśniki 2 łyżkami Cointreau i 2 łyżkami koniaku i ostrożnie podpal alkohol zapałką. Polewaj naleśniki sosem, aż płomień zgaśnie i podawaj od razu
Komentarze
Prześlij komentarz