Crêpes suzette

 



Czas przygotowania: 45 minut

Porcje: 6

Naleśniki:

2 duże jajka 

3/4 szklanki mąki

1/2 szklanki mleka

1/8 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki cukru

1/3 szklanki zimnej wody

1 łyżka oleju

1 łyżka masła

Sos:

3 pomarańcze 

16 łyżek masła 

10 łyżek cukru

7 łyżek Cointreau

6 łyżek koniaku

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszaj i odstaw na minimum 30 minut. Po tym czasie rozgrzej patelnie i rozpuść na niej odrobine masła. Następnie wlej 1/4 szklanki ciasta i szybkim ruchem ręki rozprowadź ciasto po patelni. Smaż do momentu aż brzegi bedą złociste (ok 1 minuty). Następnie przewróć naleśnika na druga stronę i smaż przez 30 sekund. Smaż do momentu aż wykorzystasz całe ciasto.
Zetrzyj skórkę z 2 pomarańczy ja drobnej tarce. Wyciśnij sok ze wszystkich pomarańczy i odstaw na bok. W misce zmiksuj masło z 1/2 szklanki cukru, aż masa będzie puszysta. Dodaj skórkę i miksuj przez minutę. Następnie wciąż miksując dodawaj sok i 2 łyżki Cointreau.

Rozgrzej patelnię i przełóż do niej sos maślano pomarańczowy. Przygotuj 4 naleśniki. Weź naleśnika i zamocz z obu stron w sosie. Następnie złóż go na pół i jeszcze raz na pół, tak żeby wyszedł trójkąt. Powtarzaj czynność, aż zapełnisz patelnie naleśnikami. Następnie posyp je cukrem. Zdejmij patelnie z ognia i polej naleśniki 2 łyżkami Cointreau i 2 łyżkami koniaku i ostrożnie podpal alkohol zapałką. Polewaj naleśniki sosem, aż płomień zgaśnie i podawaj od razu

 



Komentarze

Popularne posty