Dorsz z pomidorkami i chrupiącymi ziołami
Porcje: 2
Czas przygotowania: 25 minut
Gotowanie: 20 min
Składniki:
2 duże filety z dorsza
Garść pomidorków koktajlowych
4 szalotki
Garść bazylii
4 łyżki bułki tartej
100 g startego parmezanu
2 łyżki drobno posiekanej pietruszki
Oliwa z oliwek
Sól i pieprz
Rozgrzej piekarnik do 180'.
Filety z dorsza dopraw z obu stron solą i pieprzem. Rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek na patelni i smaż rybę z obu stron, aż będzie złota. Zdejmij z patelni i odstaw na bok.
Pomidorki pokrój na ćwiartki, a cebule na cienkie plasterki. Rozgrzej łyżkę oliwy na patelni i smaż pomidorki razem z cebulą, aż zmiękną i puszcza sok. Następnie dodaj bazylię i smaż 2 minuty.
W blenderze zmiksuj bułkę tarta, pietruszkę i parmezan.
Ułóż rybę na blaszce do pieczenia. Rozprowadź na niej pomidory i obficie posyp bułka tarta. Piecz w piekarniku przez 10 minut lub do momentu, kiedy bułka będzie złocista.
Komentarze
Prześlij komentarz