Dorsz z pomidorkami i chrupiącymi ziołami



Porcje: 2

Czas przygotowania: 25 minut

Gotowanie: 20 min

Składniki:

2 duże filety z dorsza
Garść pomidorków koktajlowych

4 szalotki

Garść bazylii

4 łyżki bułki tartej

100 g startego parmezanu

2 łyżki drobno posiekanej pietruszki

Oliwa z oliwek

Sól i pieprz



Rozgrzej piekarnik do 180'.

Filety z dorsza dopraw z obu stron solą i pieprzem. Rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek na patelni i smaż rybę z obu stron, aż będzie złota. Zdejmij z patelni i odstaw na bok.

Pomidorki pokrój na ćwiartki, a cebule na cienkie plasterki. Rozgrzej łyżkę oliwy na patelni i smaż pomidorki razem z cebulą, aż zmiękną i puszcza sok. Następnie dodaj bazylię i smaż 2 minuty.

W blenderze zmiksuj bułkę tarta, pietruszkę i parmezan.

Ułóż rybę na blaszce do pieczenia. Rozprowadź na niej pomidory i obficie posyp bułka tarta. Piecz w piekarniku przez 10 minut lub do momentu, kiedy bułka będzie złocista.





Komentarze

Popularne posty