Makaron z boczkiem i pieczarkami w sosie śmietanowym
Porcje: 1
Czas: 15 min
Składniki:
100 g makaronu penne
łyżka pietruszki, grubo pokrojonej
2 ząbki czosnku
pół cebuli, pokrojonej na julienne
3 średnie pieczarki, pokrojone w plasterki
150 ml śmietany 18%
100 ml białego wytrawnego wina
3 plastry wędzonego boczku, pokrojony w kostkę
łyżeczka tymianku
Przygotowanie:
W garnku zagotuj 1l wody. Posól wodę i dodaj makaron. Gotuj, aż będzie al dente. W między czasie rozgrzej 2 łyżki oliwy na patelni i dodaj boczek. Smaż boczek przez 3-4 minuty, a następnie dodaj czosnek, cebulę i pieczarki. Smaż kolejne 3 minuty, aż cebula zmięknie, ale nie dopuść aby czosnek się przypalił. Zalej wszystko winem i gotuj, aż wino prawie całkowicie wyparuje. Następnie wlej śmietanę oraz dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Odcedź makaron i dodaj na patelnię. Posyp pietruszką i dokładnie wymieszaj.
jak ja lubię makarony;)
OdpowiedzUsuń