Makaron z boczkiem i pieczarkami w sosie śmietanowym



Porcje: 1

Czas: 15 min

Składniki:

100 g makaronu penne

łyżka pietruszki, grubo pokrojonej

2 ząbki czosnku

pół cebuli, pokrojonej na julienne

3 średnie pieczarki, pokrojone w plasterki

150 ml śmietany 18%

100 ml białego wytrawnego wina

3 plastry wędzonego boczku, pokrojony w kostkę

łyżeczka tymianku

Przygotowanie:

W garnku zagotuj 1l wody. Posól wodę i dodaj makaron. Gotuj, aż będzie al dente. W między czasie rozgrzej 2 łyżki oliwy na patelni i dodaj boczek. Smaż boczek przez 3-4 minuty, a następnie dodaj czosnek, cebulę i pieczarki. Smaż kolejne 3 minuty, aż cebula zmięknie, ale nie dopuść aby czosnek się przypalił. Zalej wszystko winem i gotuj, aż wino prawie całkowicie wyparuje. Następnie wlej śmietanę oraz dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Odcedź makaron i dodaj na patelnię. Posyp pietruszką i dokładnie wymieszaj.




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty