łosoś teriyaki z sałatką z makaronu ryżowego
Kolejny z przepisów, pochodzący od Gordona Ramsaya to czysta perfekcja. Idealnie sprawdzi się na lunch. Lekki, zdrowy, oszałamiający ilością smaków i co najważniejsze - niesamowicie szybki w przygotowaniu. Jedyne 30 minut. Tylko 30? Tak, dobrze widzicie! Nie da się go nie lubić!
łosoś:
2 cm. kawałek imbiru, pokrojony w cienkie plasterki
3 ząbki czosnku, pokrojone w drobne plasterki
4 łyżki sosu sojowego
3 łyżki dowolnego syropu - w przepisie jest to klonowy, jednak ja użyłem daktylowego. Idealnie sprawdzi się także ten z agawy
1 łyżka octu ryżowego
oliwa z oliwek
4 filety z łososia (500 g całościowo)
sól i pieprz
sałatka:
80 g makaronu ryżowego
1 mini sałata rzymska, posiekana
1 zielona cebulka, drobno pokrojona
1 marchewka, starta na grubej tarce
2 łyżki pokrojonej kolendry
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki miodu
łyżeczka octu ryzowego
limonka
Przygotowanie:
Włoż czosnek i imbir do miski i wymieszaj razem z sosem sojowym, syropem, octem ryżowym oraz oliwą.
Filety z łososia umieśc w duzym naczynie i polej marynatą. Wstaw do lodówki na co najmniej dwie godziny.
W międzyczasie pokroj makaron i wymiszaj z sałatą rzymską, cebulą, marchewką i kolendrą. W małej miseczce wymieszaj sos sojowy, miód, ocet ryżowy, sok z limonki i polej tym sałatkę.
Umieść średnią patelnię do smażenia na ogniu i rozgrzej oliwę. Kiedy będzie wystarczająco gorąca umieść łososią, od strony skóry. Smaż przez 2 minuty i wlej całą marynatę i smaż przez kolejne 2 minuty. Następnie przewróć na drugą stronę i smaż przez 3-4 minuty. Łososia umieść na talerzu razem z sałatką, sos lekko zredukuj, a następnie polej nim łososia.
Komentarze
Prześlij komentarz