łosoś teriyaki z sałatką z makaronu ryżowego




Kolejny z przepisów, pochodzący od Gordona Ramsaya to czysta perfekcja. Idealnie sprawdzi się na lunch. Lekki, zdrowy, oszałamiający ilością smaków i co najważniejsze - niesamowicie szybki w przygotowaniu. Jedyne 30 minut. Tylko 30? Tak, dobrze widzicie! Nie da się go nie lubić!

łosoś:

2 cm. kawałek imbiru, pokrojony w cienkie plasterki

3 ząbki czosnku, pokrojone w drobne plasterki

4 łyżki sosu sojowego

3 łyżki dowolnego syropu - w przepisie jest to klonowy, jednak ja użyłem daktylowego. Idealnie sprawdzi się także ten z agawy

1 łyżka octu ryżowego

oliwa z oliwek

4 filety z łososia (500 g całościowo)

sól i pieprz

sałatka:

80 g makaronu ryżowego

1 mini sałata rzymska, posiekana

1 zielona cebulka, drobno pokrojona

1 marchewka, starta na grubej tarce

2 łyżki pokrojonej kolendry

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki miodu

łyżeczka octu ryzowego

limonka

Przygotowanie:

Włoż czosnek i imbir do miski i wymieszaj razem z sosem sojowym, syropem, octem ryżowym oraz oliwą. 

Filety z łososia umieśc w duzym naczynie i polej marynatą. Wstaw do lodówki na co najmniej dwie godziny.

W międzyczasie pokroj makaron i wymiszaj z sałatą rzymską, cebulą, marchewką i kolendrą. W małej miseczce wymieszaj sos sojowy, miód, ocet ryżowy, sok z limonki i polej tym sałatkę.


Umieść średnią patelnię do smażenia na ogniu i rozgrzej oliwę. Kiedy będzie wystarczająco gorąca umieść łososią, od strony skóry. Smaż przez 2 minuty  i wlej całą marynatę i smaż przez kolejne 2 minuty. Następnie przewróć na drugą stronę i smaż przez 3-4 minuty. Łososia umieść na talerzu razem z sałatką, sos lekko zredukuj, a następnie polej nim łososia.

Komentarze

Popularne posty