Penne z krewetkami w sosie pomidorowym



6 łyżek oleju

2 ząbki czosnku

½ świeżego chilli, bez ziaren i posiekanego

500 g pomidorów w puszce

350g (12 uncji) penne l

1 łyżka grubo pokrojonej pietruszki

Sól

200-250 g krewetk 31-40

poł łyżeczki skórki z cytryny

Rozgrzać olej na patelni, dodać czosnek i chilli i gotować, aż czosnek zbrązowieje.

Na drugiej patelni rozgrzać łyzkę oliwy i dodać czosnek. Gdy lekko zbrązowieje dodać krwetki oraz skórkę cytryny i smażyć po 1 minucie z każdej strony. 

Zdjąć z patelni czosnek i wyrzucić. Dodać pomidory na patelnie, posolić i gotować przez około 15 minut.

Ugotować makaron penne w dużym garnku z osoloną wrzącą wodą aż będzie al dente, odcedzić i dodać na  patelnię razem z krewetkami. 

Dokładnie wymieszać gotując przez 1-2 min. i podwać. 

Na koniec posypać natką pietruszki


Komentarze

Popularne posty