Ragu z kaczki



Czas przygotowania: 2,5 h

Porcje: 6

Składniki:

1 łyżka oliwy

4 kacze nogi

2 cebule, drobno pokrojone

2 duże ząbki z czosnku, zgniecione i drobno pokrojone

2 łyżeczki cynamonu

2 łyżeczki mąki

250 ml czerwonego wina

800 g pomidorów w puszcze

250 ml bulionu 

3 gałązki rozmarynu, oczyszcone z łodyg i drobno pokrojone

2 liście laurowe

1 łyżka cukru

2 łyżki mleka

500 g penne lub pappardelle

parmezan do podania, starty


Rozgrzej oliwę na dużej patelni. Dodaj kacze nogi i smaż, aż będą złociste z obu stron (ok. 10 minut). Zdejmij je z patelni i odłóż na bok. Dodaj na patelnię cebulę i smaż przez 5 minut do moment, aż całkowicie zmięknie. Następnie dodaj do cebuli czosnek i smaż przez następną minutę. Dodaj cynamon oraz mąkę i dokładnie wymieszaj. Z powrotem połóż kacze nogi na patelni. dodaj wino, pomidory, bulion, zioła. cukier i dopraw solą i pieprzem. Przykryj, doprowadź do wrzenia i duś na małym ogniu przez 2 godziny. 


Delikatnie wyjmij kacze nogi z sosu i oczyść kości z mięsa. Dodaj je z powrotem do sosu wraz z mlekiem i gotuj przez 15 minut. W tym czasie ugotuj makaron al dente. Po ugotowaniu dodaj makaron do sosu i dokładnie wymieszaj. Podawaj ze startym parmezanem. 



Komentarze

Popularne posty