Salsa do nachos
Czas przygotowania: 1 h
Porcje: 5 słoiczków
Składniki:
2 cebule, drobno pokrojone
3 czerwone papryki, oczyszczone i drobno pokrojone
3 małe papryczki chilli, drobno pokrojone lub 1/2 lub 1 łyżeczka chilli w proszku - zależy czy lubimy bardzo ostre
4 ząbki czosnku, zgniecione i drobno pokrojone
1.5 kg pomidorów, obrane ze skórki i pokrojone w średnią kostkę
6 łyżek octu z czerwonego wina
1 łyżka oregano
1 łyżka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu
1.5 łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżka cukru
2 łyżeczki soli
Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Dodaj cebulę i smaż przez 5 minut, aż całkowicie zmięknie. Następnie dodaj czosnek oraz chilli i smaż przez kolejną minutę. Następnie dodaj pomidory i paprykę. Dopraw cukrem oraz dolej ocet. Gotuj bez przykrycia przez 30 minut, aż pomidory całkowicie się rozpadną, a sos nieco się zredukuje. Jeżeli jest zbyt gęsty, należy gotować przez kolejne 15 minut. Na koniec dopraw oregano, słodką papryką, kminem, solą i pieprzem.
Bardzo dokładnie wyparz słoiki, a następnie dokładnie je osusz. Do słoików wlej gorący sos. Zakręć słoiki i odwróć do góry dnem. Poczekaj, aż wieczka będą wklęsłe.
Porcje: 5 słoiczków
Składniki:
2 cebule, drobno pokrojone
3 czerwone papryki, oczyszczone i drobno pokrojone
3 małe papryczki chilli, drobno pokrojone lub 1/2 lub 1 łyżeczka chilli w proszku - zależy czy lubimy bardzo ostre
4 ząbki czosnku, zgniecione i drobno pokrojone
1.5 kg pomidorów, obrane ze skórki i pokrojone w średnią kostkę
6 łyżek octu z czerwonego wina
1 łyżka oregano
1 łyżka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu
1.5 łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżka cukru
2 łyżeczki soli
Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Dodaj cebulę i smaż przez 5 minut, aż całkowicie zmięknie. Następnie dodaj czosnek oraz chilli i smaż przez kolejną minutę. Następnie dodaj pomidory i paprykę. Dopraw cukrem oraz dolej ocet. Gotuj bez przykrycia przez 30 minut, aż pomidory całkowicie się rozpadną, a sos nieco się zredukuje. Jeżeli jest zbyt gęsty, należy gotować przez kolejne 15 minut. Na koniec dopraw oregano, słodką papryką, kminem, solą i pieprzem.
Bardzo dokładnie wyparz słoiki, a następnie dokładnie je osusz. Do słoików wlej gorący sos. Zakręć słoiki i odwróć do góry dnem. Poczekaj, aż wieczka będą wklęsłe.
Komentarze
Prześlij komentarz