Salsa do nachos

 


Czas przygotowania: 1 h

Porcje: 5 słoiczków

Składniki:

2 cebule, drobno pokrojone

3 czerwone papryki, oczyszczone i drobno pokrojone

3 małe papryczki chilli, drobno pokrojone lub 1/2 lub 1 łyżeczka chilli w proszku - zależy czy lubimy bardzo ostre

4 ząbki czosnku, zgniecione i drobno pokrojone

1.5 kg pomidorów, obrane ze skórki i pokrojone w średnią kostkę

6 łyżek octu z czerwonego wina

1 łyżka oregano

1 łyżka słodkiej papryki

1/2 łyżeczki pieprzu

1.5 łyżeczki kminu rzymskiego

1 łyżka cukru

2 łyżeczki soli



Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Dodaj cebulę i smaż przez 5 minut, aż całkowicie zmięknie. Następnie dodaj czosnek oraz chilli i smaż przez kolejną minutę. Następnie dodaj pomidory i paprykę. Dopraw cukrem oraz dolej ocet. Gotuj bez przykrycia przez 30 minut, aż pomidory całkowicie się rozpadną, a sos nieco się zredukuje. Jeżeli jest zbyt gęsty, należy gotować przez kolejne 15 minut. Na koniec dopraw oregano, słodką papryką, kminem, solą i pieprzem.

Bardzo dokładnie wyparz słoiki, a następnie dokładnie je osusz. Do słoików wlej gorący sos. Zakręć słoiki i odwróć do góry dnem. Poczekaj, aż wieczka będą wklęsłe. 

 

Komentarze

Popularne posty