sos bearnaise

Sos ten to niezbędna baza w kuchni. Idealnie nada się do wszystkich rodzajów pieczonych lub smażonych mięs, a także do warzyw takich jak szparagi, zielona fasolka czy bakłażan.

Porcje: 4
Czas przygotowania: 20 min + 10-15 gotowanie

Składniki:
100ml octu z białego wina

4 szalotki, drobno pokrojone

2  łyżki świeżego estragonu bądź jedna suszonego

3 żółtka

1 łyżka soku z cytryny

200 g roztopionego masła

szczypta pieprzy cayenne

sól




Ocet z białego wina wlewamy na patelnię. Dodajemy szalotki, estragon i szczyptę soli. Na średnim ogniu gotujemy, aż wyparuje połowa octu. Odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia. Lekko ubijamy żółtka z łyżką wody. Następnie mieszamy z octem i dodajemy sok z cytryny. Wlewamy do miski, która umieszczamy na garnku z wrzącą wodą. Mieszamy energicznie do momentu aż sos znacznie zwiększy swoją objętość. Dodajemy masło i mieszamy dopóki nie zgęstnieje. Doprawiamy pieprzem cayenne. 

Komentarze

  1. Zapisuję ten sos! Jest wręcz wyborny!:) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty