sos bearnaise
Sos ten to niezbędna baza w kuchni. Idealnie nada się do wszystkich rodzajów pieczonych lub smażonych mięs, a także do warzyw takich jak szparagi, zielona fasolka czy bakłażan.
Porcje: 4
Czas przygotowania: 20 min + 10-15 gotowanie
Składniki:
100ml octu z białego wina
4 szalotki, drobno pokrojone
2 łyżki świeżego estragonu bądź jedna suszonego
3 żółtka
1 łyżka soku z cytryny
200 g roztopionego masła
szczypta pieprzy cayenne
sól
Ocet z białego wina wlewamy na patelnię. Dodajemy szalotki, estragon i szczyptę soli. Na średnim ogniu gotujemy, aż wyparuje połowa octu. Odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia. Lekko ubijamy żółtka z łyżką wody. Następnie mieszamy z octem i dodajemy sok z cytryny. Wlewamy do miski, która umieszczamy na garnku z wrzącą wodą. Mieszamy energicznie do momentu aż sos znacznie zwiększy swoją objętość. Dodajemy masło i mieszamy dopóki nie zgęstnieje. Doprawiamy pieprzem cayenne.
Porcje: 4
Czas przygotowania: 20 min + 10-15 gotowanie
Składniki:
100ml octu z białego wina
4 szalotki, drobno pokrojone
2 łyżki świeżego estragonu bądź jedna suszonego
3 żółtka
1 łyżka soku z cytryny
200 g roztopionego masła
szczypta pieprzy cayenne
sól
Ocet z białego wina wlewamy na patelnię. Dodajemy szalotki, estragon i szczyptę soli. Na średnim ogniu gotujemy, aż wyparuje połowa octu. Odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia. Lekko ubijamy żółtka z łyżką wody. Następnie mieszamy z octem i dodajemy sok z cytryny. Wlewamy do miski, która umieszczamy na garnku z wrzącą wodą. Mieszamy energicznie do momentu aż sos znacznie zwiększy swoją objętość. Dodajemy masło i mieszamy dopóki nie zgęstnieje. Doprawiamy pieprzem cayenne.
Zapisuję ten sos! Jest wręcz wyborny!:) https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuń