Spring roll z krewetką
Uwielbiam kuchnię azjatycką i próbuje ją przemycić gdzie tylko się da. Spring rolls są prawdziwą eksplozją smaków. Ostrość chilli, świeżość mięty, słodkość krewetek i delikatność ryżu. Czego można chcieć więcej. Dla mnie jest to idealne połączenie, które pozwoli naszym zmysłom oszaleć. Doskonale sprawdzi się na imprezach lub rodzinnych obiadach. Można je zrobić dużo wcześniej i wyjąć w dowolnym momencie!
個飽 - chin. smaczego
Porcje: 24-28
Składniki:
Spring roll
200 g makaronu ryżowego
500 g ugotowanych, krewetek, obranych i oczyszczonych, dorbno pokrojonych
2 mini kapusty rzymskie, bądź jedna pekińska, posiekana
4 zielone cebulki ze szczypiorkiem, pokrojone w plasterki
2 duże marchewki, starte na grubej tarce
4 łyżki pokrojonej kolendry
4 łyzki pokrojonej bazylii
4 łyżki pokrojonej mięty
sok z 2 limonek
Sos
4 łyzki cukru
4 łyżki octu ryżowego
180 ml sosu rybnego
1 lub 2 chilli ( w zależności jak ostre lubimy), oczyszczone z ziaren i drobno pokrojone
2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
2 zielone cebulki
4 łyżki pokrojonej kolendry
4 łyżki pokrojonej mięty
Przygotowanie
Aby przygotować makaron ryżowy wkładamy go do miski, zalewamy gorącą wodą, przykrywamy i zostawiamy na 3-4 min. Następnie odcedzamy i odstawiamy na bok.
Aby przygotować sos w misce mieszamy cukier, ocet ryzowy, sos rybny, chilli i czosnek, aż do momentu kiedy cukier całkowicie się rozpuści. Dodajemy wtedy reszte składników, mieszamy i odstawiamy.
Do przygotowani spring roll drobno kroimy makaron. Wszystkie zioła siekamy, jednak niezbyt drobno. Wszystkie składniki mieszamy i dodajemy 2 łyzki wcześniej przygotowanego sosu.
Papier ryżowy moczymy 20-30 sekund w wodzie, aż zmięknie i kładziemy na namoczonej desce, aby nie przywierał. Na środku układamy łyżkę nadzienia i zawijamy z jednej strony do środka. Następnie zwijamy boki i rolujemy. Podajemy z sosem.
Komentarze
Prześlij komentarz