Spring roll z krewetką



Uwielbiam kuchnię azjatycką i próbuje ją przemycić gdzie tylko się da. Spring rolls są prawdziwą eksplozją smaków. Ostrość chilli, świeżość mięty, słodkość krewetek i delikatność ryżu. Czego można chcieć więcej. Dla mnie jest to idealne połączenie, które pozwoli naszym zmysłom oszaleć. Doskonale sprawdzi się na imprezach lub rodzinnych obiadach. Można je zrobić dużo wcześniej i wyjąć w dowolnym momencie!

個飽 - chin. smaczego

Porcje: 24-28

Składniki:

Spring roll

200 g makaronu ryżowego

500 g ugotowanych, krewetek, obranych i oczyszczonych, dorbno pokrojonych

2 mini kapusty rzymskie, bądź jedna pekińska, posiekana

4 zielone cebulki ze szczypiorkiem, pokrojone w plasterki

2 duże marchewki, starte na grubej tarce

4 łyżki pokrojonej kolendry

4 łyzki pokrojonej bazylii

4 łyżki pokrojonej mięty

sok z 2 limonek

Sos

4 łyzki cukru

4 łyżki octu ryżowego

180 ml sosu rybnego

1 lub 2 chilli ( w zależności jak ostre lubimy), oczyszczone z ziaren i drobno pokrojone

2 ząbki czosnku, drobno pokrojone 

2 zielone cebulki

4 łyżki pokrojonej kolendry

4 łyżki pokrojonej mięty


Przygotowanie

Aby przygotować makaron ryżowy wkładamy go do miski, zalewamy gorącą wodą, przykrywamy i zostawiamy na 3-4 min. Następnie odcedzamy i odstawiamy na bok. 

Aby przygotować sos w misce mieszamy cukier, ocet ryzowy, sos rybny, chilli i czosnek, aż do momentu kiedy cukier całkowicie się rozpuści. Dodajemy wtedy reszte składników, mieszamy i odstawiamy.

Do przygotowani spring roll drobno kroimy makaron. Wszystkie zioła siekamy, jednak niezbyt drobno. Wszystkie składniki mieszamy i dodajemy 2 łyzki wcześniej przygotowanego sosu. 


Papier ryżowy moczymy 20-30 sekund w wodzie, aż zmięknie i kładziemy na namoczonej desce, aby nie przywierał. Na środku układamy łyżkę nadzienia i zawijamy z jednej strony do środka. Następnie zwijamy boki i rolujemy. Podajemy z sosem.

Komentarze

Popularne posty