Ciasto do pizzy

 

Przepis z legendarnej biblii włoskiego jedzenia - The Silver Spoon. Nie ma co dużo mówić ciasto do pizzy jest absolutną petardą. W przepisie nie ma nic trudnego, najważniejsze jest jednak aby wystarczająco długo je wyrabiać. 


Porcje: 4

250 g mąki

łyzeczka soli

15 g świeżych drożdży

120 ml ciepłej wody

1 łyżeczka oliwy


Przesiej mąkę razem z solą do dużej miski. 

Drożdze rozgnieć widelcem w szklance z wodą. Dokąłdnie wymieszaj i dodaj do mąki. 

Wyrabiaj ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne ok. 8-10 minut. 


Następnie uformuj w kulę i posmaruj odrobiną oliwy. Odłóż do czystej miski, przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. 

Komentarze

Popularne posty