sobota, 17 grudnia 2016

Croque Madame




250 g startego sera gruyere

sólo i świeżo zmielony pieprz

12 kromek chleba

6 łyżek musztardy

12 plastrów szynki

2 łyżki oleju

6 jajek

1/2 porcji sosu beszamelowego


Zrób sos beszamelowy zgodnie z przepisem


Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Każdą kromkę chleba posmaruj z zewnętrznej strony masłem. Każdą dolną kromkę posmaruj 1 łyżką musztardy. Następnie ułóż 2 plasterki szynki i ser gruyere. Przykryj kromką chleba i włóż do piekarnika. Piecz, aż ser się roztopi ok. 3-4 minuty. Następnie każdą kanapkę polej sosem beszamelowym i piecz przez kolejne 5 minut

W międzyczasie rozgrzej patelnie. Dodał łyżkę oliwy i łyżkę masła. Usmaż jajka szadzone. Wyjmij kanapki z piekarnika i na wierzchu każdej połóż jajko.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz