Dorsz z zielonym groszkiem po francusku
Porcje: 4
Czas: 15 minut
Petit pois a la française is klasycznym daniem. Zawsze zawiera szynkę lub boczek oraz groszek - czasami gotowany z cebulą, bulionem lub śmietaną. Zawsze jednak jest uzupełnione jednym składnikiem, który czyni je "a la francaise": sałatę. Może nie brzmieć to dobrze, ale jest przepyszne. Dodanie na koniec liści sałaty dodaje chrupkości do kremowego groszku.
Składniki:
2 łyżki oliwy
4 filety z dorsza
sól i świeżo zmielony pieprz
120 g boczku wędzonego i parzonego, pokrojonego w kostkę
4 szklanki zielonego groszku
1 główka sałaty rzymskiej baby, drobno pokrojonej
2 łyżki grubo pokrojonej pietruszki
4 łyżki śmietany 18%
Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Rybę dopraw solą i pieprzem z obu stron. Gdy oliwa będzie już gorąca ułóż rybę na patelni skórą do dołu. Smaż do momentu, aż skórka będzie złocista i chrupiąca. Następnie przewróć rybę i smaż jeszcze minutę. Zdejmij patelnię z ognia, a rybę połóż na papierowym ręczniku.
Dodaj boczek na tą samą patelnię i smaż na średnim ogniu. Smaż, mieszając co jakiś czas, aż do momentu kiedy będzie chrupki. Dodaj groszek i smaż przez 2 minuty, aż będzie gorący. Dodaj 2 łyżki wody, sałatę, pietruszkę i śmietanę. Gotuj do momentu, kiedy śmietana się roztopi. Dopraw solą i pieprzem.
Na talerzu ułóż groszek i przykryj go filetem z dorsza.
Komentarze
Prześlij komentarz