Dorsz z zielonym groszkiem po francusku



Porcje: 4 

Czas: 15 minut

Petit pois a la française is klasycznym daniem. Zawsze zawiera szynkę lub boczek oraz groszek - czasami gotowany z cebulą, bulionem lub śmietaną. Zawsze jednak jest uzupełnione jednym składnikiem, który czyni je "a la francaise": sałatę. Może nie brzmieć to dobrze, ale jest przepyszne. Dodanie na koniec liści sałaty dodaje chrupkości do kremowego groszku. 

Składniki:

2 łyżki oliwy

4 filety z dorsza

sól i świeżo zmielony pieprz

120 g boczku wędzonego i parzonego, pokrojonego w kostkę

4 szklanki zielonego groszku

1 główka sałaty rzymskiej baby, drobno pokrojonej

2 łyżki grubo pokrojonej pietruszki

4 łyżki śmietany 18%


Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Rybę dopraw solą i pieprzem z obu stron. Gdy oliwa będzie już gorąca ułóż rybę na patelni skórą do dołu. Smaż do momentu, aż skórka będzie złocista i chrupiąca. Następnie przewróć rybę i smaż jeszcze minutę. Zdejmij patelnię z ognia, a rybę połóż na papierowym ręczniku. 

Dodaj boczek na tą samą patelnię i smaż na średnim ogniu.  Smaż, mieszając co jakiś czas, aż do momentu kiedy będzie chrupki. Dodaj groszek i smaż przez 2 minuty, aż będzie gorący. Dodaj 2 łyżki wody, sałatę, pietruszkę i śmietanę. Gotuj do momentu, kiedy śmietana się roztopi. Dopraw solą i pieprzem.

Na talerzu ułóż groszek i przykryj go filetem z dorsza.



Komentarze

Popularne posty