środa, 7 grudnia 2016

Kanapka z awokado i jajkiem w koszulce



O tej kanapce słyszał już chyba każdy. Powoli moda na nią dociera do Polski, jednak za naszymi granicami całkowicie zawładnęła menu śniadaniowym w modnych i popularnych restauracjach. Zawsze sceptycznie podchodzę do takich modnych wynalazków, jednak ten jest niesamowity. Kolejny dowód na to, że wegetariańskie jedzenie nie musi być wcale takie nudne. Wzbogaciłem jednak tę kanapkę o pomidora oraz kolendrę, aby ożywić nieco smak dość mdłego awokado.

2 kromki chleba pełnoziarnistego

2 łyżki pomidora pokrojonego w kostkę

pół łyżeczki kolendry

pół awokado

łyżka masła

2 jajka

łyżeczka soku z cytryny

sól i pieprz

2 łyżki octu

łyżeczka mlek


W dużym garnku zagotuj wodę (1.5 litra). Dodaj 2 łyżki octu (jajko szybciej się zetnie). Jajko wlej na chochlę i, gdy woda będzie prawie wrzała delikatnie włóż jajko. Powtórz tę czynność z drugim jajkiem. Gotuj w prawie wrzącej wodzie przez 2 minuty. W międzyczasie . Rozgrzej masło na patelni i podsmaż chleb, aż będzie złocisty i chrupiący. Awokado obierz ze skórki i niezwłocznie dodaj sok z cytryny, aby nie zbrązowiało. Rozgnieć je widelcem dopraw solą oraz pieprzem i dodaj mleko. Dokładnie wymieszaj. Na gorącej kanapce rozsmaruj awokado, następnie ułóż pomidory i posyp kolendrą. Na wierzchu ułóż jajko w koszulce i dopraw solą oraz pieprzem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz