Kanapka z indykiem, żurawiną i awokado





Jedna z moich ulubionych kanapek. Po raz pierwszy dość podobną jadłem w charlotte, jednak jest ona tam trochę wybrakowana. Chleb jest zawsze przypalony, a środek zbyt suchy. Bez majonezu nie da się jej przeżyć. Mimo to bardzo spodobało mi się połączenie indyka z żurawiną i proszę bardzo. W taki sposób powstała pyszna kanapka z indykim, żurawiną, serem brie i awokado. Mogę was zapewnić, że jest niesamowita. Kombinacja smaków jest obłędna, a najlepiej smakuje jeszcze z majonezem obok.Kanapka ta idealnie sprawdzi się także, gdy zostanie nam pieczone mięso z poprzedniego dnia. Największa popularnością cieszy się prawdopodobnie w Stanach Zjednoczonych dzień po święcie dziękczynienia.  Do jej przyrządzenia można użyć  zarówno kurczaka jak i indyka, jednak zdecydowanie polecam tego drugiego - mięso jest dużo zdrowsze.  Smacznego!


Pół ciabatty

100 g piersi z indyka

2 łyżki żurawiny

4 plasterki awokado

oliwa z oliwek

łyżeczka rozmarynu

50 g sera brie, pokrojony w plasterki, bądź mniejsze kawałki

majonez do podania (opcjonalnie)



Jeżeli używasz surowej piersi z indyka to dopraw ją solą, pieprzem oraz rozmarynem i usmaż na patelni, aż będzie złocista z obu stron. Zdejmij mięso z patelni i pokrój je na podłużne kawałki. Ciabatę przekrój wzdłuż na pół. Każdą z części posmaruj masłem od zewnątrz. Na dolnej części ułóż ser, na nim mięso i następnie awokado. Górną część posmaruj żurawiną i przykryj kanapkę. Umieść ją na rozgrzanej patelni i przykryj przykrywką. Gdy kanapka, będzie chrupiąca i złocista od spodu przewróc ją na drugą stronę i smaż ok. 2 minut. 






Komentarze

Popularne posty