poniedziałek, 19 grudnia 2016

Krem marchewkowy



15 ml oliwy

1 cebla, drobno pokrojona

450 g marchewek, umytych i pokrojonych w plasterki

1 ząbek czosnku, zgnieciony i posiekany

łyżeczka zmielonej kolendry

700 ml bulionu

łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego

45 ml świeżo pokrojonej kolendry

sok z połowy cytryny

śmieżo zmieona gałka muszkatołowa, do smaku

świeżo zmielona sól i pieprz

śmietana, do podania


Rozgrzej oliwę na patelni. Dodaj cebulę, marchewki i czosnek i smaż przez 4 minuty, aż do momentu kiedy zmiękną. Wymieszaj z kolendrą i kminem rzymskim.

Dodaj bulion i doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj przez 20 minut. Dodaj świeżą kolendre.

Zmiksuj zupę w blenderze. Dodaj sok z cytryny, gałkę muszkatołowa oraz sól i pieprz. Podawaj ze śmietaną. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz