Łosoś z fasolką i śmietanowo-musztardowym sosem



Kolejna  z potraw zainspirowana kuchnią francuską. Danie to doskonale udowadnia, że jedzenie z kulinarnej stolicy świata wcale nie musi być przygotowywane przez wiele godzin.  Na całe przygotowanie tego przepysznego dania wystarczy zaledwie 20 minut. Musztarda, wino i śmietana doskonale wzbogaci smak łososia. Pamiętajcie jednak, że w tym daniu wszystko zależy od ryby. Aby było naprawdę pyszne ryba musi być jak najświeższa. 

4 łyżki śmietany 18%

4 łyżki białego wytrawnego wina

4 łyżki musztardy

2 garście zielonej fasolki

świeżo zmielona sól i pieprz

4 filety z łososia


Rozgrzej piekarnik do 200 C. Wymieszaj razem śmietanę, wino i musztardę. Odłóż na bok.

Przyszykuj cztery kawałki folii aluminiowej, takie żeby dokładnie zakryły łososia. Na każdym kawałku folii ułóż po jednym kawałku łososia. Dopraw dużą ilością soli i pieprzu. Każdy kawałek ryby polej równomiernie sosem. Zapakuj szczelnie, tak, aby sos nie wypłynął w trakcie pieczenia. W międzyczasie zagotuj wodę w garnku. Posól lekko wodę i gotuj fasolkę (świeżą ok. 15 minut, a mrożoną zgodnie ze wskazaniami producenta. Na 4 talerzach ułóż fasolke, a następnie rybę. Na koniec polej wszystko reszta sosu, który został na folii. 




Komentarze

Popularne posty