Łosoś z fasolką i śmietanowo-musztardowym sosem
Kolejna z potraw zainspirowana kuchnią francuską. Danie to doskonale udowadnia, że jedzenie z kulinarnej stolicy świata wcale nie musi być przygotowywane przez wiele godzin. Na całe przygotowanie tego przepysznego dania wystarczy zaledwie 20 minut. Musztarda, wino i śmietana doskonale wzbogaci smak łososia. Pamiętajcie jednak, że w tym daniu wszystko zależy od ryby. Aby było naprawdę pyszne ryba musi być jak najświeższa.
4 łyżki śmietany 18%
4 łyżki białego wytrawnego wina
4 łyżki musztardy
2 garście zielonej fasolki
świeżo zmielona sól i pieprz
4 filety z łososia
Rozgrzej piekarnik do 200 C. Wymieszaj razem śmietanę, wino i musztardę. Odłóż na bok.
Przyszykuj cztery kawałki folii aluminiowej, takie żeby dokładnie zakryły łososia. Na każdym kawałku folii ułóż po jednym kawałku łososia. Dopraw dużą ilością soli i pieprzu. Każdy kawałek ryby polej równomiernie sosem. Zapakuj szczelnie, tak, aby sos nie wypłynął w trakcie pieczenia. W międzyczasie zagotuj wodę w garnku. Posól lekko wodę i gotuj fasolkę (świeżą ok. 15 minut, a mrożoną zgodnie ze wskazaniami producenta. Na 4 talerzach ułóż fasolke, a następnie rybę. Na koniec polej wszystko reszta sosu, który został na folii.
Komentarze
Prześlij komentarz