Puszysty omlet z cukrem pudrem
Omlet w kuchni francuskiej urósł niemal do rangi świętości. W większości kulinarnych szkół jest on jednym z podstawowych testów dla przyszłych kucharzy. Pomimo, że jest to danie tak proste, to jednak niesamowicie łatwo je zepsuć. Za co jednak kochamy omlety? Ja, te słodkie, za ich delikatność i lekkość. Najważniejsze jest jednak to co decyduje o jakości naszego omleta. Czy są jakieś tajne składniki czy kulinarne sztuczki? Nie ma. Najważniejsze są jajka. To od nich będzie zależało czy nasz omlet będzie udany. Możliwości podania omleta na słodko jest mnóstwo. Można podać z orzechami i miodem czy konfiturą, jednak moim zdecydowanym faworytem jest gorący omlet z cukrem pudrem
Porcje: 1
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
2 jajka
4 łyżeczki cukru pudru
szczypta soli
łyżka masła
łyżeczka mąki
łyżeczka mąki
łyżka oleju
Białka oddziel od żółtek. Ręcznie lub za pomocą miksera ubij białka na sztywna pianę. Gdy będą jużobite dodaj 2 łyżeczki cukru pudru oraz mąkę i delikatnie wymieszaj. Następnie roztrzep żółtka z łyżeczką cukru pudru i stopniowo wlewaj je do białej. Delikatnie wymieszaj całość. Na patelni rozgrzej masło razem z olejem. Wlej ciasto na patelnię i dokładnie rozprowadź. Smaż, aż będzie złociste z obu stron. Podawaj od razu
Witam,a ile mąki?
OdpowiedzUsuńWitam,a ile mąki?
OdpowiedzUsuń