wtorek, 20 grudnia 2016

Sałata z koprem włoskim



Porcje: 3

1/4 szklanki migdałów

1 średni koper włoski

sólo i świeżo zmielony pieprz

sok z jednej cytryny

2 duże pomarańcze

1 szalotka, obrana i pokrojona w bardzo cienkie plasterki

10 liści mięty

2 łyżki oliwy

1 łyżeczka skórki z limonki

1 sałata rzymska baby


Rozgrzej patelnię i umieść na niej orzechy. Smaż, aż będą lekko złociste.  Pokrój orzechy na średnie kawałki.

Odkrój centymetrowy kawałek bulwy od dołu. Resztę pokrój w bardzo cienkie plasterki. Wymieszaj w misce  z solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Umyj sałatę i pokrój na duże kawałki. Dodaj do miski z koprem włoskim.

Oberz pomarańcze ze skórki i oczyść z białych części. Pokrój na duże kawałki i dodaj do kopru włoskiego. Dodaj szalotkę, miętę, oliwę z oliwek oraz orzechy. Dokładnie wymieszaj i posyp skórką z limonki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz