niedziela, 1 stycznia 2017

Szwedzkie klopsiki z żurawiną i kremowym puree


Danie to z ikei znają chyba wszyscy. Jednak ten skandynawski klasyk został nieco zbezczeszczony przez tą sieć sklepów. Te zrobione w domu smakują zupełnie inaczej i mogę was zapewnić, że warte każdej minuty poświęconej na ich przygotowanie.

porcji: 60 klopsików

składniki:

450 ml bulionu mięsnego

50 g białego, miękkiego chleba bez skórki

2 grube plastry boczku, wędzonego i parzonego

1 słodka cebula, obrana i starta

700 g mielonego mięsa wołowego

400 g mielonej wieprzowiny

2 duże żółtka

8 ząbków czosnku, obranych i startych

2 łyżeczki soli

1 łyżeczka świeżo startego pieprzu

3/4 łyżeczki startego ziela angielskiego

1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej

1/4 łyżeczki startego imbiru

4 łyżki masła

2 łyżki oleju


sos:

2 łyżki mąki pszennej

2 szklanki śmietany 18%

żurawina do podania


puree


Przygotuj puree zgodnie z przepisem.

Namocz chleb. Wlej 100 ml bulionu do miski i dodaj chleb. Odstaw na bok.

Zmiel bekon w maszynce do mielenia bądź w blenderze. Rozgrzej dużą patelnię i dodaj boczek. Mieszaj i smaz do momentu, aż bekon będzie lekko brązowy. Dodaj cebulę i smaż, aż zmięknie, ok. 4 minut. Odstaw na bok.

W dużej misce wymieszaj razem wieprzowinę, wołowinę, żółtka, czosnek, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, ziele angielskie, gałkę muszkatołową i imbir. Dodaj chleb, boczek oraz cebulę. Dokładnie wyrób masę.

Rozgrzej piekarnik do 100 stopni C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Uformuj klopsiki używając łyżeczki.

Rozgrzej patelnię i dodaj łyżkę masła oraz oleju. Włóż tyle klopsików ile się zmieści i smaż, aż będą złociste (7-10 minut). Powtarzaj, aż do usmażenia wszystkich klopsików. Klopsiki włóż do żaroodpornego naczynia i przykryj folią aluminiową i włóż do piekarnika.

Dodaj 1/4 bulionu do patelni po klopsikach. Zdrap wszystko co zostało na spodzie i ściankach. Wlej bulion z patelni do pozostałego bulionu.

Sos. Na patelni roztop 2 łyżki masła. Dodaj mąkę i wymieszaj. Smaż, aż będzie złocisto brązowe. Cały czas mieszając dodawaj stopniowo bulion. Gotuj do momentu, aż zgęstnieje. Zdejmij z ognia i wymieszaj ze śmietaną.

Podawaj klopsiki z puree, sosem oraz żurawiną.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz