Omlet | Truskawki | Mięta | Martini




Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżka masła
  • 5 truskawek, pokrojonych w plasterki
  • 40 ml martini bądź białego wina
  • pół łyżeczki cytryny
  • 3 liście mięty, drobno pokrojone
  • 2 łyżki cukru pudru (normalny też oczywiście może być)
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • listki mięty oraz łyżka cukru pudru do dekoracji

1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka wraz z solą ubijamy mikserem na wysokich obrotach, aż do uzyskania sztywnej piany. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy wszystko delikatnie trzepaczką. Na samym końcu dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy, aż wszystko połączy się w jednolitą masę.
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- szczypta soli

2. Na patelni roztapiamy masło na średnim ogniu. Kiedy masło zaczyna delikatnie bulgotać wlewamy masę jajeczną i obracając patelnią rozprawy ją po całej powierzchni. Smażymy ok. 5 minut.
- 1 łyżka masła

3.  Do małego garnka wkładamy razem truskawki, cukier, liście mięty oraz wlewamy martini oraz sok z cytryny. Całość gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem przez ok. 3-4 minuty
- 5 truskawek
- 40 ml martini
- 3 liście mięty
- 2 łyżki cukru pudru
- pół łyżeczki soku z cytryny

4. Sprawdzamy czy omlet usmażył się już od dołu. Z racji tego iż masa jest bardzo delikatna, a nie chcemy żeby omlet się połamał, najlepiej delikatnie podważyć od dołu widelcem albo nożem i zobaczyć czy spód jest już delikatnie złocisty. Jeżeli tak to przykrywamy przykrywką na około minutę, aby masa z wierzchu nieco stężała, gdyż łatwiej będzie wtedy omlet przewrócić i nie rozleci się na kawałki. Po minucie zdejmujemy pokrywkę i za pomocą szpatułki poważamy omleta i delikatnie go przewracamy. Smażymy go z drugiej strony przez ok. 3-4 minuty do momentu, aż złapie piękny złocisty kolor. 

5. Zdejmujemy pokrywkę z garnka i gotujemy truskawki jeszcze ok. 4-5 minut, aby sos nieco zgęstniał.

6. Omleta przekładamy z patelni na talerz i układamy na nim truskawki. W wolnych miejscach nakładamy łyżeczką śmietanę oraz dekorujemy świeżymi listkami mięty i posypujemy cukrem pudrem.



Komentarze

Popularne posty