Ebi ten maki



1 listek nori
5 krewetek 31/40
1/4 dużego ogórka
2 paski kampyo
2 łyżeczki sosu unagi
0,5 szklanki ryżu do sushi
0,5 szklanki mąki
0,5 szklanki wody
Szklanka oleju 
Sól 
Świeżo mielony pieprz 

Krewetki:
Wymieszaj dokładnie mąkę z wodą. Rozgrzej olej na patelni. Zanurz wszystkie krewetki w cieście i za pomocą widelca wkładaj na patelnię. Smaż aż nabiorą złocistego koloru. Wyjmij z oleju i umieść na papierowym ręczniczku.

Przygotowujemy ryż według przepisu ( http://classy-chef.blogspot.com/2014/09/ryz-do-sushi.html ). Ogórka nie obieramy, kroimy na ćwiartki, wycinamy miąższ, a następnie kroimy na cieniutkie paseczki . Do zrobienia tego rodzaju rolek (ryż na wierchu - nori w środku) potrzebujemy foli spożywczej, którą oklejamy matę do zwijania rolek i to tyle jeżeli chodzi o dodatkowe wyposażenie. Obkładamy nori ryżem zostawiając kolo 1/4 nori bez ryżu. Teraz ważna sprawa, odwracamy nori ryżem do maty i wodorostem bez ryżu do dołu (w naszą stronę).
Krewetki, ogórka i kampyo układamy bezpośrednio na wodoroście dość blisko dolnej krawędzi nori - ważne jest, żeby zostawić tylko tyle nori poniżej położonych składników, żeby przykryć nim składniki, nori po zawinięciu nie może wystawać dalej niż składniki. Dalej standardowo zwijamy rolkę od dołu do góry, ciasno zaklejając zawartość.

Komentarze

Popularne posty