Futomaki


1 listek nori
0,5 szklanki ryżu
3 małe paluszki krabowe
1 marynowana rzodkiew
50 g wędzonego łososia
1/4 dużego ogórka
2 paski kampyo
Wasabi

Ryż gotujemy według przepisu ( http://classy-chef.blogspot.com/2014/09/ryz-do-sushi.html ). Ogórka nie obieramy, wycinamy miąższ i kroimy na cieniutkie plasterki.Na 2/3 powierzchni nori układamy ryż, układamy go cienko, tak, żeby prześwitywały przez niego wodorosty. Moczymy często ręce, ryż się klei , uważamy jednak, żeby nie przemoczyć ryżu i co bardzo ważne nie zamoczyć wodorostów. Dalej, w połowie ryżu, układamy składniki. Następnie, bierzemy na palec NIEDUŻO wasabi i smarujemy nim linię wzdłuż krawędzi wodorostów (po stronie bez ryżu).
Teraz zaginamy matę od dołu w kierunku do środka i dociskamy krawędź maty do ryżu zaraz za nadzieniem (zaklejamy zawartość), rolujemy do końca przesuwając matę w górę.
OSTRYM nożem bez ząbków kroimy rolkę na niewielkie części (do zjedzenia na raz). 

Komentarze

Popularne posty