wtorek, 9 września 2014

Grillowane skrzydełka z kurczaka z ostrym sosem chipotle i jogurtowym dipem z niebieskiego sera


Pogoda na weekend zapowiada się niesamowicie, a to może oznaczać tylko jedno - grill! Warto spróbować i wykorzystać ten pyszny przepis, bo być może będzie to ostatnia okazja do wspólnego biesiadowania na dworze. Smacznego!

przygotowanie: 20 min
gotowanie: 18 min
ilość: 4-6 porcji

46 skrzydełek kurczaka
olej warzywny
sól i świeżo mielony pieprz
1.5 szklanki czerwonego octu winnego
3 łyżki musztardy dijon
2/3 łyżki chipotle pepper puree - http://classy-chef.blogspot.com/2014/09/chipotle-puree.html
3 łyżki miodu
3 łyżki oleju warzywnego
110 g masła
2 łyżki chilli w proszku
500 ml greckiego jogurtu
3/4 szklanki pokruszonego niebieskiego sera
2 łyżki drobno pokrojonej czerwonej cebuli
3 łyżki drobno pokrojonej szalotki

Rozgrzej grilla. Skrzydełka wymieszaj z kilkoma łyżkami oleju i dopraw solą oraz pieprzem. Umieśc na grillu i piecz, aż bedą złociste - ok 4/5 minut z każdej strony.

Jogurtowy dip z niebieskiego sera
Wymieszaj wszystkie składniki w misce, dopraw solą i pieprzem, a następnie włoż do lodówki na 30 min.

Ostry sos chipotle
Wymieszaj w misce ocet winny, musztardę, chipotle puree, miód i olej. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Roztop masło w dużym garnku ub na patelni. Dodaj sos i zagotuj. Dodaj chilli i dopraw solą oraz pieprzem. Umieść skrzydełka w garnku z sosem i gotuj, mieszając przez 2-3 min. Podawaj z jogurtowym dipem z niebieskiego sera.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz