Philadelphia maki
1 listek nori
0,5 szklanki ryżu do sushi
1/4 dużego ogórka
50 g wędzonego łososia w plastrach
2 paski kampyo
50 g serka philadelphia
Wasabi
Sezam
Ryż gotujemy według przepisu ( http://classy-chef.blogspot.com/2014/09/ryz-do-sushi.html ). Ogórka nie obieramy, wycinamy miąższ i kroimy na cieniutkie plasterki.Do zrobienia tego rodzaju rolek (ryż na wierchu - nori w środku) potrzebujemy foli spożywczej, którą oklejamy matę do zwijania rolek i to tyle jeżeli chodzi o dodatkowe wyposażenie. Obkładamy nori ryżem zostawiając kolo 1/4 nori bez ryżu. Teraz ważna sprawa, odwracamy nori ryżem do maty i wodorostem bez ryżu do dołu (w naszą stronę).
Ogórka, łososia i kampyo układamy bezpośrednio na wodoroście dość blisko dolnej krawędzi nori - ważne jest, żeby zostawić tylko tyle nori poniżej położonych składników, żeby przykryć nim składniki, nori po zawinięciu nie może wystawać dalej niż składniki. Następnie smarujemy serkiem philadelphia i odrobiną wasabi. Dalej standardowo zwijamy rolkę od dołu do góry, ciasno zaklejając zawartość. Na koniec posypujemy sezamem i kroimy.
Komentarze
Prześlij komentarz